Jednom hrvatskom “miljunašu” ukraden identitet? Imao 700 milijuna kuna u Italiji

Ministarstvo financija sve je bliže onima koji koji svoje ušteđevine na inozemnim računima broje u stotinama milijuna kuna. Ne žele izlaziti s informacijama dok su postupci u tijeku. Navodno je osobi za koju se vjerovalo da je vlasnik računa teškog barem 700 milijuna kuna u Italiji – ukraden identitet.

Kako neslužbeno doznaje RTL, od 20 hrvatskih državljana, koji su došli na radar Porezne uprave zbog iznosa što ih čuvaju na računima u državama Europske unije, svaki je samo od kamate zaradio barem milijun kuna.

Od njih 20 četrnaestero živi u Hrvatskoj i ukupno je od kamata zaradilo čak 51 milijun kuna. Procjenjuje se da im ukupna ušteđevina vrijedi čak milijardu i sedamsto milijuna kuna.

“Prvi rezultati tih dubinskih analiza već su izašli u javnost, međutim ja dok su postupci u tijeku ne mogu izlagati nikakve detalje. Mogu reći da je riječ o uistinu milijunskim iznosima ostvarenih kamata, koje kao takve od 1.1.2015. sukladno novom zakonu o oporezivanju dohotka na štednju moraju biti prikazani u poreznim evidencijama”, objašnjava Ana Dorić Škeva iz Ministarstva financija.

Jednoj osobi ukraden identitet

No RTL neslužbeno doznaje da je osobi za koju se vjerovalo da je vlasnik računa teškog barem 700 milijuna kuna u Italiji – ukraden identitet. To nije rijetka pojava, kažu stručnjaci i upozoravaju da čak i kad je legalno stečen, druge osobe mogu čuvati tuđi novac.

“Ljudi imaju i prijatelje koji za njih čuvaju novac, ako je to legalno stečen novac. Ali, ako je riječ o novcu stečenom na ilegalan način, onda se mogu vidjeti neke čudne transakcije s inozemstvom koje nemaju nikakve logike ni smisla kad se gleda poslovanje”, kazao je prof. dr. sc. Vinko Belak s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...