Jesmo li se doista pretvorili u tehnološke zombije?

O tome da smo postali robovi uređaja koje koristimo, da je ovisnost o korištenju pametnih telefona nešto što je doista problem modernog ritma života više uopće nema spora, ovaj animirani video to savršeno dokazuje.

Možda će vam se, nakon što pogledate uradak pod naslovom Life Smartphone postavila ekipa na kanalu Min Alxe učiniti kako je riječ o klasičnom pretjerivanju. A zapravo, ako ćemo biti realni, nije, jer se danas pametni telefoni koriste i onda kada bi trebalo, ali i onda kada je to apsolutno neprimjereno. Bilo da je riječ o provjeravanju ekstremno važnih e-mailova, porukama, komunikaciji putem neke od chat aplikacije, “čekiranju” statusa na nekoj od “mali milijun” društvenih mreža, svi mi u manjoj ili većoj mjeri poprilično vremena potrošimo “buljeći” u zaslon svojeg mobitela. Iako ćemo sami sebe uvjeravati kako stvari “nisu baš tako strašne”, činjenica je kako izostanak samokontrole i “navučenost” na moderne tehnologije doista nosi pretjerivanje koje u dobrom dijelu slučajeva prelazi u klasičnu ovisnost, o čemu su napisane brojne studije i vođene još brojnije rasprave.

Dovoljno se prisjetiti “neugodnih epizoda” kada su ljudi padali, udarali u stupove javne rasvjete, bilo je situacija kada je bio ugrožen i život, jer su pojedinci zadubljeni u virtualni svijet na svojem pametnom telefonu padali u valovito more i tome slično… Srećom, te su nezgode uglavnom završavale banalno, najveća posljedica je bila “opća sprdnja” na internetu, ali bilo je i radikalnijih događaja u kojima su se gubili životi, primjerice u prometu, jer su neoprezni i neodgovorni vozači umjesto da gledaju cesu tipkali SMS poruke ili usred vožnje poželjeli tko je što objavio na “Fejsu”. Upravo o tome govori ovaj animirani video čija je intencija upozoriti kako u ovisnosti o pametnim telefonima doista leže brojne opasnosti. Hoće li sve na kraju završiti onako kako su pokušali predočiti “scenaristi” videa, ne znamo, ali znamo kako je doista vrijeme da svi mi stanemo i razmislio jesmo li doista pretjerali s korištenjem smartphonea…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...