Postajemo grad čistog mora i dobrih plaža: Zadar od danas prvi grad u RH bez otvorenih fekalnih ispusta u more

Od danas se za promet otvara ulica Obala kneza Trpimira na Brodarici, najavili su jučer iz Gradske uprave.

Radovi na izgradnji dijela javnog sustava odvodnje prema projektima “CS Park s pripadajućima gravitacijskim kolektorima i tlačnim cjevovodima -1 faza izgradnje” i “Crpna postaja “Maestral” s pripadajućim gravitacijskim kolektorima i tlačnim cjevovodom – 1. faza izgradnje”, završeni su jučer.

Dovršetkom izgradnje i stavljanjem u  funkciju CP Maestral i Centar, Grad Zadar ostvario je preduvjete za valorizacijom mora i obalnog područja kao svog najvrijednijeg prirodnog resursa u novi turistički i gospodarski potencijal.

Gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta smatra kako je u nastojanjima podizanja konkurentnosti zadarskog turističkog proizvoda potrebno urediti i opremiti plaže na čitavom administrativnom području grada.

U tom smislu dovršena je izrada katastra plaža i njihovo evidentiranje kao temelj javne, turističke i gospodarske valorizacije tog prirodnog resursa.

– Grad Zadar od danas postaje prvi grad u Hrvatskoj koji neće imati niti jedan otvoreni fekalni ispust u  more. Jedini na Jadranskoj obali imamo biološki tretman otpadnih voda što omogućava more izvrsne kakvoće. To je jedan potencijal i resurs s kojim se moramo hvaliti i promovirati se jer se u našem gradu,  što se tiče čistoće more, ljudi mogu svugdje kupati. Za tjedan dana, 27.5. otvaramo i ulicu Hrvoja Ćustića koja je prometno vrlo važna, a s kojom je u potpunosti završen i višegodišnji projekt kolektora Visoke zone grada, na kojeg će se do kraja godine nadovezati sekundarna kanalizacija za sve dijelove grada. Početkom ove godine započeli smo s izradom katastra plaža na čitavom administrativnom području grada Zadra. U srpnju ćemo imati završen geodetski elaborat svih plaža, koji je važan kao temelj jedne javne turističke i gospodarske valorizacije tog resursa.  Paralelno s time, da bi se plaže mogle urediti treba imati adekvatnu prostorno-plansku dokumentaciju. Tako da već imamo plan obalnog pojasa u Diklu, dovršava se i bit će uskoro na javnom uvidu UPU Karma, imali smo izradu idejnog projekta dužobalne šetnice u Kožinu, započela je izrada UPU Petrčane s gradskom zonom i plažom, UPU Ravnice, UPU obalnog pojasa Foša, itd. Stvorili su se preduvjeti za jedan novi projekt Zadra, kao grada čistog mora i dobrih plaža, istaknuo je Kalmeta.

Stoga je donio odluku o osnivanju Povjerenstva za pripremu projekata uređenja gradskih plaža. U Povjerenstvo su imenovani, Darko Kasap, predsjednik, Matko  Segarić, zamjenik predsjednika, članovi Andreja Baraba, Ivica Katić, Hrvoje Baranović, predstavnik TZ grada Zadra Dražen Grgurović,  predstavnica udruge EKO Zadar Mirjana Galić Tomić te predtavnik mjesnog odbora koji je promjenjiv član Povjerenstva.

Zadaća  Povjerenstva je na temelju katastra s opisom plaža na području grada Zadra izraditi prijedlog valorizacije te namjenu korištenja plaža u cilju osmišljavanja novog turističkog sadržaja i komunalnog uređenja ruralnog i urbanog prostora vodeći se načelima ekološkog upravljanja, zaštite javnog interesa  i gospodarske održivosti.

Osim toga,  moraju predložiti uređenje u prostoru dijela obalnog pojasa grada Zadra, koje bi imalo za cilj podizanje atraktivnosti i kvalitete svih gradskih plaža te promoviralo grad Zadar kao grad plaža i čistog mora.

Ove zadaće Povjerenstvo mora obaviti najkasnije do listopada 2015. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...