Kineski mediji upozoravaju SAD da se prestane miješati ili će “rat biti neizbježan”

Global Times, kineske državne novine, zaprijetile su Oružanim snagama SAD-a ratom ako se nastave miješati u kineske teritorijalne sporove.

Kina ima dugi popis teritorijalnih sporova u Južnokineskom moru, a jedan od najpoznatih je s Japanom oko nenastanjenog otočnog lanca Diaoju, ili Senkaku na japanskom. Radi se o otocima sjevernoistočno od Tajvana, bogatim prirodnim resorsima.

Prošloga tjedna kineska ratna mornarica odaslala je osam upozorenja posadi američkog promatračkog aviona P8-A Poseidon, nakon što je primjećen u zračnom prostoru iznad serije umjetnih otoka koje Kina gradi kako bi utvrdila svoje pravo na cijelo more.

Pojačana kineska prisutnost u tome području vidi se kao znak rastuće samouvjerenosti i želje za stvaranjem političke sfere utjecaja. Gradnja umjetnih otoka i grebena proširila je uzbunu među njenim susjedima poput Malezije ili Vijetnama.

Filipini, u čijoj blizini se umjetni grebeni grade, su pozvali Sjedinjene Države za ‘jaču predanost’ zaštiti od kineske agresije.

Voltaire Gazmin, filipinski obrambeni ministar rekao je da će se susresti sa svojim američkim kolegom Ashom Carterom ove srijede na Havajima i zatražiti jaču američku predanost ovome problemu.

“Pitati ću ga koliko nam pomoći mogu pružiti, što će konkretno napraviti da nam pomognu jer nas Kina trenutačno ugnjetava,” izjavio je Gazmin, i dodao “Zabrinuti smo u vezi onoga što se događa u Zapadnom filipinskom moru (Južnokineskom moru). Sloboda plovidbe, sloboda letenja je ograničena pa se šalju prijetnje čak i američkim avionima koji lete nad međunarodnim teritorijem.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...