Koliko će koštati mimohod za proslavu Oluje?

Odmah nakon što je dogovoreno održavanje mimohoda za proslavu 20. obljetnice operacije Oluja u Zagrebu, pojavile su se brojne nejasnoće koliko bi to moglo koštati. Cijena koju spominju odgovorni varira u razlici i do sedam milijuna kuna, od 10 do 17 milijuna kuna.

I predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u svom je obraćanju naciji, kada je pristala na održavanje mimohoda na kojem je inzistirao premijer Zoran Milanović, kazala da se treba voditi računa o racionalnosti troškova zbog teškog gospodarskog i socijalnog stanja u Hrvatskoj.

Neke informacije govore da bi trošak mimohoda mogao doseći čak 17 milijuna kuna dok je Mirela Holy, predsjednica ORaH-a u emisiji Otvoreno kazala da će nas mimohod stajati oko 11 milijuna kuna. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji se protivio održavanju mimohoda jer ga je ocjenjivao kao nepotreban trošak, procjenjivao je da bi se troškovi takvog događaja mogli kretati između 10 i 12 milijuna kuna.

Ministar obrane Ante Kotromanović procjenjuje da će mimohod stajati desetak milijuna kuna mada nije sasvim siguran jer će se računi svoditi tek kada se sve završi.

Ministar je podsjetio da je za proslavu 15. obljetnice operacije Oluja u Kninu potrošeno 15 milijuna kuna. Prema njegovom mišljenju mimohod nije nepotreban trošak, već ulaganje u vojsku jer će MORH kupiti uniforme i srediti tehniku. Savjetnik predsjednice Vladimir Šeks u emisiji Otvoreno na HRT-u začudio se riječima ministra Kotromanovića da će mimohod biti prilika da se nabave nove odore i novo oružje. ‘To mi je potpuno izvan realnosti’, kazao je Šeks.

Mimohod bi se, prema zamisli ministra obrane, trebao održati na Jarunu ili Aveniji Većeslava Holjevca, a sudjelovalo bi oko 3.000 ljudi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...