Kupite štedljivi kućanski aparat i država će vam dati 800 kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će krajem svibnja objaviti natječaj, prvi takav dosad, kojim će građane – fizičke osobe, pozvati na kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja uz subvenciju Fonda od 800 kuna po uređaju.

Poticaj je namijenjen kupovini, redom, ledenica, uspravnih ili vodoravnih, perilica suđa i rublja te sušilica rublja – neovisno o dimenzijama, kao i o tome je li uređaj samostojeći ili ugradbeni. Jedini je uvjet energetski razred uređaja, koji mora biti A+++, odnosno najštedljiviji u potrošnji električne energije, odnosno vode. Istog dana kad na svojim mrežnim stranicama objavi poziv građanima, Fond će objaviti i popis trgovaca kod kojih će se uređaj uz subvenciju moći kupiti.

Svaki će zainteresirani građanin moći dobiti subvenciju za kupnju jednog uređaja.

Fond je prije nekoliko dana objavio poziv trgovcima odnosno dobavljačima električnih uređaja koji žele sudjelovati u ovom projektu, i za njega rezervirao osam milijuna kuna, što je dostatno za subvencioniranje kupnje 10.000 kućanskih aparata. Kupac će se prvo morati informirati na kojim je prodajnim mjestima moguće ostvariti subvenciju, o čemu će obavijest, osim na stranicama Fonda, morati stajati i u odabranim trgovinama, ali je za očekivati da će i one same ovu akciju oglašavati. Zastupnici elektroničkih uređaja Fondu će, pritom, morati prijaviti najmanje po jedno prodajno mjesto u svakoj županiji u kojoj imaju zastupstva.

Nakon što u trgovini registriranoj za ovu akciju izabere uređaj, kupac će kod trgovca ostaviti identifikacijske podatke, dobiti svoj identifikacijski broj te platiti uređaj u cijelosti, moguće ikreditnom karticom, odnosno kupiti ga »na rate«. U roku 15 dana od kupnje, gotovinom ilikreditnim karticama, Fondu će morati, preporučeno poštom ili osobno, dostaviti zahtjev za subvencijom, uz presliku računa i svoje identifikacijske podatke, nakon čega će mu Fond u roku od mjesec dana na račun refundirati subvenciju od 800 kuna, jednaku za sve uređaje s liste, i neovisnu o tome koliko je uređaj koštao – da li dvije ili, primjerice, deset tisuća kuna, piše Novi list.

Uređaja energetskog razreda A+++ ima uistinu različitih cijena, pa je takvu perilicu rublja, primjerice, moguće kupiti za 2.500, ali i deset tisuća kuna, ovisno o programima koje nudi, zapremnini i drugim ‘sposobnostima’. To znači da će netko tko se odluči za perilicu od dvije i pol tisuće kuna subvencijom Fonda pokriti 32 posto cijene, a netko tko kupi jednako štedljivu perilicu za sedam tisuća kuna, sa subvencijom će uštedjeti oko 11 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...