Lijek koji zaustavlja širenje raka dojke na kosti

Lijek bisfosfonat već postoji i upotrebljava se kao tretman za osteoporozu.

Nakon najnovijeg otkrića kako zaustaviti širenje karcinoma dojke na kosti, tisuće žena bi moglo biti spašeno. Stručnjaci se nadaju da će ovo otkriće znatno smanjiti stopu smrtnosti od karcinoma dojke.

Znanstvenici sa Sveučilišta Sheffield kažu da su pronašli način zaustavljanja širenja kancerogenih stanica na kosti. Sekundarni tumori na kostima su uzrok 85 posto smrti od karcinoma dojke od 12 000 ukupnih slučajeva smrti od tog karcinoma godišnje u Velikoj Britaniji.

Tim znanstvenika otkrio je vrstu lijeka koji bi mogao zaustaviti prodiranje karcinoma u okolne kosti u oko 30 posto ovih slučajeva, piše Daily Mail.

Lijek koji se zove bisfosfonat već postoji i upotrebljava se kao tretman za osteoporozu. Otkriće je objavljeno prekjučer u časopisu Nature ali još mora biti verificirano daljnjim kliničkim ispitivanjima.

Lijek je već odobren

Budu li ta ispitivanja uspješna, činjenica da je upotreba lijeka već odobrena na ljudima će ubrzati proceduru primjene za ovu svrhu. Tim sa Sheffielda se nada da će klinička ispitivanja pokazati da lijek može efikasno izolirati karcinom dojke u većine rizičnih pacijentica.

Relativno je jednostavno ukloniti primarni karcinom dojke operacijom ili zračenjem ili kemoterapijom. Ali ako metastazira u druge dijelove tijela, ne može se tretirati.

Sekundarni karcinom karcinoma dojke je uglavnom uzrok svih smrti od tog karcinoma, a uobičajeno je da se širi u okolne kosti. Znanstvenici sa Sveučilišta Sheffield i Sveučilišta Copenhagen otkrili su ključni dio mehanizma kako se ćelije karcinoma ukopavaju u kost. Tim procjenjuje da će otkriće poboljšati prognoze oboljelih osoba koji čine 30 posto svih oboljelih, tzv. ER negativnih pacijenata.

ER negativni pacijenti su oni s najlošijim prognozama. Tim je otkrio da ER negativni tumori na dojci otpuštaju enzim koji se zove LysYI oksidaza ili LOX a koji napada kosti. Enzim na površini kosti stvara rupe koje onda dozvoljavaju kancerogenim stanicama da se nasele.

Rezultati su stopostotni

Čini se da LOX kao da gnoji površinu kosti čineći je privlačnim mjestom za rast stanica karcinoma. Kaže dr. Alison Gartland, koautorica studije.

Autori studije pokazali su da bisfosfonati spriječavaju proces zaustavljajući enzim LOX da djeluje na stanice kostiju. Znanstvenici su demonstrirali kako lijek djeluje na ljudske stanice u laboratoriju, a tada su svoje rezultate potpomogli rezultatima testova na miševima.

Dr. Gartland kaže da su rezultati stopostotni, od testiranih miševa niti jedan nije razvio metastaze. Sada je u planu niz ispitivanja na ljudima da se ustanovi koliko je lijek uspješan na vellikom broju pacijenata.

Uskoro će biti uobičajena terapija

Bisfosfonati se upotrebljavaju za liječenje osteoporoze, a neki ih doktori upotrebljavaju za povećanje koštane mase kod pacijentica s karcinomom dojke pa se već zna da je lijek za ljude siguran. Ubrzo bi lijek mogao biti uobičajena terapija protiv metastaza karcinoma dojke.

Čim je osobi dijagnosticiran karcinom dojke, jednostavnim testom krvi može se utvrditi LOX enzim. Bisfosfanati bi se mogli davati već u ranoj fazi da se spriječi širenje karcinoma jer kada već krene na kosti teško ga je zaustaviti.
Oko 15 posto pacijenata umre tijekom pet godina od dijagnoze a taj će se broj bitno smanjiti ako zaustavimo širenje sekundarnog karcinoma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...