Masaža poboljšava imunitet, a bliskost bebama razvija mozak

Mala djeca su svjesna svoje okoline ranije nego što mislimo i treba im dodir, zato odvojite 15-ak minuta u danu, isključite telefon te se potpuno posvetite svojoj bebi.

Masaža utječe na emocionalni i motorički razvoj, poboljšava bebin imunitet i kvalitetu sna, a vrlo je djelotvorna i kod kolika, kaže Danijela Pelko, certificirana instruktorica masaže beba prema programu Međunarodnog udruženja IAIM.

Ističe kako su kod masaže najvažniji komunikacija, dodir i pogled. Zato odvojite 15-ak minuta u danu, isključite telefon i televizor te se potpuno posvetite svojoj bebi.

– Bebe su puno ranije nego što mi to mislimo svjesne svoje okoline te zaslužuju poštovanje, nježnost i toplinu. Znanstveno je dokazano da bebe za normalan razvoj trebaju bliski kontakt s roditeljem, nježan dodir i puno neverbalne komunikacije – kaže Danijela.

Savjetuje da prostorija bude ugodno zagrijana te da svira lagana glazba. Prije masaže treba pripremiti ulje, najbolje neko hladno prešano, a bebu svojim glasom pripremiti na masažu.

– Opustite se i povežite s bebom gledajući je u oči i kada osjetite da je spremna, počnite. Ako je s bebom teško uspostaviti kontakt očima, smirit će ju nježan dodir. Jednom rukom lagano joj primite ruku, a drugom suprotnu nogu. Na isti način djeluje ako stavite svoje dlanove na bebino lijevo rame i desno bedro, ili na trbuh i leđa – savjetuje Danijela

Naglašava kako je važno smireno i s puno ljubavi obraćati se bebi, a ona će vam dati do znanja što joj u tom trenutku odgovara te trebate li nastaviti s masažom ili ne. Ako beba nije raspoložena za povezivanje, pokušajte kasnije – sigurno će joj se svidjeti.

Kako izmasirati bebi cijelo tijelo

Lagano spuštajte dlanove od bedra do stopala, palčevima gladite taban pa izvucite svaki prstić.

Bebu polegnite na trbuh pa naizmjence gladite dlanovima od trtice prema ramenima i natrag.

Kružno masirajte trbuh u smjeru kazaljke na satu. Prislonite im 2-3 puta koljena na trbuh i brojite do 6.

Jagodicama gladite čelo i obrve od sredine lica prema ušima. Iznad i ispod usnice ocrtavajte smiješak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...