Mlada obitelj iz Australije doselila se u okolicu Zadra: “Pitaju nas jesmo li ludi!”

Otprije točno dvije godine Hrvatska je bogatija za mladu australsku obitelj Begonja; Matu, Sarah Jane i malog Vladimira. Sydney su u proljeće 2013. zamijenili zadarskom okolicom. Moglo bi se reći: zov djedovine. Iznenađuje jedino što ga je čula Sarah-Jane, piše Večernji list.

-Moj suprug Mate rođen je u Australiji, oba roditelja su mu Hrvati, otac mu je preminuo, a majka još živi u Australiji. Nadam se da će nam se u našem selu i ona pridružiti kad završimo kuću. Ali da, moja je ideja, nakon jednog duljeg posjeta Hrvatskoj, bila da se trajno doselimo ovamo. Istini za volju, Mate se brzo složio, otkriva Australka, koja je svojim turističkim blogom Chasing the Donkey (U lovu na magarca) našu zemlju približila svojim zemljacima, ali i brojnim modernim nomadima s drugih kontinenata.

Obožavam kuhati

Ne krije da voli magarce, što se spojilo u imenu bloga, ali priznaje da i samu sebe smatra pomalo tvrdoglavom. Tvrdoglavosti joj itekako treba kad svladava hrvatski, u kojem nije savršen ni suprug, ali zato mali Vladimir nema tih problema pa s lakoćom usvaja i engleski i hrvatski.

– Uskoro će u vrtić, kaže ponosna mama, koja svom jedincu obožava kuhati hrvatska jela.

– Za razliku od tripica, recimo, sarmi i punjenoj paprici ne mogu odoljeti, a ta su jela bila i jako čitana tema na blogu, kaže.

Ljubav prema Hrvatskoj, međutim, nije krenula s tanjura. Negdašnja menadžerica u marketingu ”pala” je na – Velebit, javlja Večernji list.

– Prvi sam put posjetila Hrvatsku s Matom prije 15 godina za 90. rođendan njegove bake. Sve mi se svidjelo, ljudi, način života, hrana…, ali Velebit me jednostavnohipnotizirao. Nikad nisam vidjela tako bijele planine. I dandanas se zagledam u njegove vrhunce i divim se kako je veličanstven, očarana je Sarah Jane.

Hrvatskoj nalazi samo jednu manu, udaljenost od rodbine u rodnoj Australiji.

– Znala sam ja koliko nas kilometara dijeli, ali kad mi se lani sestra razboljela i kad su mi rekli da su iduća 24 sata kritična, shvatila sam kolika je to zapravo barijera, priznaje Sarah Jane, koja u domovini obično provodi božićne blagdane.

Zasadili masline

– Sestra se oporavila i naravno da uvijek uživam posjetiti obitelj i prijatelje. Ali mjesec dana mi je gornja granica. Nakon ta četiri intenzivna australska tjedna, s iscrpljujućim prometom, spremna sam za povratak u Hrvatsku i u naš seoski mir, kaže Sarah Jane.

Cijela je obitelj trenutačno fokusirana na gradnjuobiteljske kuće, a kad se skrase pod svojim krovom, posvetit će se turizmu. Suprug Mate već uči računovodstvo, a posadio je i 75 maslina. San mu je, kaže Sarah Jane, vlastito maslinovo ulje.

– Mnogi su nas hrvatski prijatelji pitali jesmo li ludi kad smo se odlučili doseliti iz Australije, ali mi uistinu uživamo u ovom načinu života. Puno je usporeniji nego u Sydneyu. Upravo je takav tempo života ono što najviše razlikuje ovdašnju svakodnevicu od australske i što nas je, uostalom, i najviše privuklo u Hrvatsku. Povrh toga, ljudi u Hrvatskoj su jako obiteljski orijentirani, što je nama također jako važno, a to u Australiji uzmiče pred užurbanom zahtjevnom svakodnevicom, kazuje Sarah Jane, koju posebno oduševljava spremnost Hrvata da pomognu strankinji koja tek uči njihov jezik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...