Mladunče dobrog dupina zapetljano u konop kod otoka Iža

Institut Plavi svijet iz Malog Lošinja primio je 5. svibnja dojavu o mladunčetu dobrog dupina zapetljanom u komad konopa primijećenom sa sjeverozapadne strane otoka Iža.

Prema riječima Grgura Pleslića iz Plavog svijeta, mladi dupin plivao je uz majku, a na tijelu je imao konop koji je vukao iza sebe.

Čim smo dobili dojavu lokalnog ribara, dva tima Instituta Plavi svijet (jedan iz Murtera, drugi iz Velog Lošinja) krenula su prema Ižu. Iako smo do Iža stigli za manje od tri sata odkad je mladunac viđen i sljedeća tri sata pretraživali područje s dva plovila, nismo ga uspjeli pronaći, kazao je Pleslić, uz napomenu da ovakva dojava o dupinu zapetljanom u konop, nažalost, nije prvi takav slučaj.

Godišnje bilježimo jedno do dva opažanja dupina koji oko peraja i tijela imaju zapetljane konope ili mreže. Razlozi zapetljavanja pokušaji su dupina da u području u kojem žive iskoriste sve mogućnosti da dođu do plijena. Tako ih se često može vidjeti i kako love u blizini ribarskih mreža, parangala, koćarica ili ribogojilišta. Teško je uvijek procijeniti približavaju li se dupini ribolovnim alatima zato što plijena nema dovoljno ili je riječ o pokušaju da se uz manje truda dođe do obroka, no uz mogući obrok ova strategija nosi i veće rizike za dupine. Upravo je zapetljavanje u ribarske alate, koje često podrazumijeva i ozljede, jedan od tih rizika. Naše dosadašnje iskustvo pokazuje da su, iako zapetljani i ozlijeđeni, dobri dupini i dalje rijetko uhvatljivi. Stoga su i naši pokušaji da im pomognemo rijetko uspješni. Unatoč tome ne smatramo da je naš prekjučerašnji pokušaj bio uzaludan. Jer koliko god se čini nemogućim uhvatiti ozlijeđenog dupina, mogućnost da im se približimo i pomognemo ipak postoji. Zbog toga ćemo i dalje pratiti sve dojave i koliko god nam to sredstva i vrijeme dopuste, nastojati intervenirati u ovakvim slučajevima, dodaje.

Iz Instituta Plavi svijet mole da se sva opažanja ozlijeđenih ili zapetljanih dupina dojave na mail [email protected] ili telefonski broj 051/604-666 ili, pak, Centru za obavješćivanje na broj 112. Prilikom opažanja svakako je važno zabilježiti što točnije mjesto, vrijeme i što detaljniji opis životinje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...