Muzeju antičkog stakla posebna nagrada za kreativnost

Zadarski Muzej antičkog stakla dobitnik je prestižne ŽIVA nagrade za kreativnost.

Nagradu su u ime MAS-a u ruskom Sankt Peterburgu primili ravnatelj muzeja Ivo fadić te kustos Berislav Štefanac.

Podsjećamo, nagrada ŽIVA ima za cilj prepoznati, ohrabriti, nagraditi i promicati eksperimente i projekte, pritom uvažavajući specifičnosti i posebne vrijednosti slavenskog svijeta.

– Ponosni smo što Muzej antičkog stakla u Zadru dobitnik ove prestižne nagrade jer se iz godine u godinu trudimo na najbolji mogući način predstaviti ne samo bogatu kulturnu baštinu koju čuvamo, prezentiramo, znanstveno i stručno obrađujemo nego i očuvati puhanje stakla kao vještinu koja izumire, istaknuli su iz MAS-a.

Živa Nagrada je uspostavljena 2012. godine na inicijativu stručnjaka projektne skupine iz Foruma zemalja članica slavenske kulture. Slavenska božica Živa (također Żiwia, Šiva, Sieba ili Razivia) predstavlja princip života, dugovječnost, mladost, ljepotu, blagost, vitalnost i plodnost. To su osobine koje bi trebale opisati i stanje slavenske baštine.

Uloga muzeja u suvremenim društvima je  složena i višeslojna. Ide izvan tradicionalnih vještina dokumentiranja i očuvanja kulturne baštine čineći dostupnim javnosti njihove kolekcije. Moderni muzeji sve više imaju  proaktivnu ulogu u smislu društvene odgovornosti i utjecaja muzeja na lokalnu, regionalnu i međunarodnu kulturnu scenu.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...