Na Hvaru pronašli dokaz da je Jadran pogodio veliki tsunami

Ogromni asteroid udario je na područje Yucatana u Meksičkom zaljevu, a smatra se odgovornim za izumiranje dinosaura i početak prevlasti sisavaca pa tako i ljudi.

Na otoku Hvaru, na području Majerovice, otkriveni su tragovi tsunamija koji je prije 66 milijuna godina izazvanog udarom asteroida odgovornog za izumiranje dinosaura. Njihovo izumiranje dovelo je do razvoja čovjeka i početka dominacije sisavaca. Ove zanimljive informacije otkrilo je istraživanje međunarodne skupine znanstvenika pod vodstvom Hrvatskog geološkog instituta.

Ogromni asteroid udario je na područje Yucatana tj. Meksičkog zaljeva. To potvrđuje krater pronađen na tom području kao i naslage u vodi diljem svijeta u kojima su pronađene čestice nastale prilikom udara.

– Posebnost hvarskog otkrića je u tome što je to prvi trag tsunamija pronađen uplitkovodnim naslagama jedne od tada brojnih tropskih karbonatnih platformi, ali i prvi nađen na području nekadašnjeg oceana Tetisa – objasnio je geolog, dr. sc. Tvrtko Korbar, voditelj istraživanja koje je objavljeno u časopisu Bulletin Američkog geološkog društva.

On dodaje i da su tragovi tog tsunamija u plitkovodnim naslagama vrlo rijetki. Zbog toga je naš nalaz prvi u plitkom moru, ali i prvi na tako velikoj udaljenosti od mjesta udara.

– Na području Jadrana i Dinarida u to je vrijeme postojala plitkovodna tropska platforma, gotovo identična današnjim Bahamima. Udar asteroida obilježio je kraj mezozoika, doba gmazova, odnosno početak kenozoika, doba sisavaca, a uz njega su vezane drastične promjene klime na Zemlji. Istrijebljeni su najopasniji predatori dinosauri, što je omogućilo razvoj sisavaca, pa tako i ljudi – kaže Korbar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...