Napuštanje mačaka – tužna svakodnevnica u Zadru!

Nakon što je u javnost izašla priča o Gringu, mačiću spašenom iz kontejnera, nekolicina nam se građana potužila da ovakve situacije u Arbanasima (a vjerujemo i u ostatku grada) nisu rijetkost.

Tako je jedna djevojka šetajući uvalom Bregdetti zahvaljujući svom psu, koji ga je nanjušio, pronašla mačića starog svega par dana. Isprva je mislila da je mališan otpuzao ili da ga je majka sakrila, kako to obično mačke i čine. Dok je tražila vlasnika u okolici, žena iz susjedstva joj je rekla da je netom prije jedna druga djevojka našla kutiju punu mačića u kontejneru te ih uzela. Lady, kako se sada spašena sretnica zove, izgleda je nekako ispala iz kutije i otpuzala malo dalje. Idućeg dana je u blizini pronađen još jedan mačić, no nažalost, uginuo je, jer je čitavu noć proveo na kiši.

Djeca su, kažu nam njihovi roditelji, u blizini O.Š. Krune Krstića, također u Arbanasima, u igri sasvim slučajno otkrili kutiju s napuštenim mačićima od oko mjesec dana starosti, prepušteni na milost i nemilost prolaznika. Od njih troje, dvoje ih je preživjelo, a treći je već bio uginuo od gladi i iscrpljenosti. Naime, sve troje mačića bilo je u užasnom stanju, dehidrirano i izranjavano.

U blizini već navedene škole još su jednom nađeni mačići, koje je hranila starija gospođa. Radilo se o tri sive mačkice starosti također oko mjesec dana, koje  su se sakrila u grmlju i nije se moglo doći do njih kako bi ih se udomilo. Nakon nekoliko dana, svi su oni pronađeni uginuti, s ogromnim ugriznim ranama po tijelu. Jesu li bili žrtve psa nekog neodgovornog vlasnika ili pak štakora , ostaje nejasno.

Spašeni mačić

Nadalje, na Trgu kraljice Teute (gdje je pronađen i Gringo!) netko je u kontejneru pronašao vrećicu sa pet mačića, izvadio ih i rasparao vrećicu da mačići ne uginu od nedostatka kisika te ih tako spasio od sigurne smrti. Djeca iz susjedstva su ih pronašla i hranila dok ih jedna gospođa konačno nije uzela i udomila.

Starija gospođa ispričala nam je kako su dvije djevojčice na bicikli ispred jednog dvorišta samo ostavile kutiju iz koje je izašla mačka s dva mala mačića. Saznajemo i kako su u uvali Pod brig u nekoliko navrata pronađena beživotna tijela mačića, ali i odraslih mačaka.

Građani s kojima smo razgovarali (podaci poznati redakciji) nisu nam znali reći na koga sumnjaju, jer s obzirom na broj napuštenih mačića, ovakva monstruozna djela ne mogu biti čin samo jedne osobe. Iako je napuštanje životinja nemar kažnjiv Kaznenim zakonom, misterioznim počiniteljima i mučiteljima bespomoćnih životinja zasad se ne može ući u trag. Ostaje nam živjeti s jezivom spoznajom da se neki naši sugrađani s većom ljubavlju i pažnjom odnose prema stvarima, nego prema drugim živim bićima, koja bez da trepnu okom namjerno ostavljaju da uginu u najvećim mukama.

Dok okrutnicima savjest ne proradi, ovim putem još jednom apeliramo da sterilizirate svoje ljubimce, kako bi se smanjila učestalost ovakvih događaja.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...