Ne zapošljavaju invalide, oglušuju se o zakon, a službene demantije šalje “Sarma”

Devetsto kuna mjesečno iznosi kazna koju je dužna uplaćivati zadarska Gradska knjižnica zbog svoje neosjetljivosti prema tuđem hendikepu. I više su nego jasne zakonske odredbe Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Isti zakon, za neupućene, nalaže da svaki pravni subjekt koji zapošljava minimalno 20 djelatnika dužan je zaposliti na radnom mjestu prema vlastitom nahođenju ali u primjerenim radnim uvjetima barem jednu osobu s invaliditetom.

Logično bi bilo da na 49 zaposlenika koliko ih je navedeno da je Gradska knjižnica Zadar imala zaposleno u 2014. godini ide barem jedan ovakav zaposlenik, no kod ove javne ustanove to nije slučaj.

Dodjela priznanja Gradskoj knjižnici Zadar, Ivan Pehar (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

No, Gradska knjižnica, evidentno, niti zapošljava 49 djelatnika kako su sami prezentirali na službenim internetskim stranicama, niti je ijedan od njih osoba s invaliditetom, a koliko neslužbeno doznajemo – ne plaća ni mjesečnu naknadu odnosno kaznu. No, kako ovu potonju informaciju nismo uspjeli provjeriti, za prve dvije smo sigurni.

– Gradska knjižnica Zadar nije u prekršaju s obzirom na Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, stoji u poslanom priopćenju kojeg je Gradska knjižnica bez navođenja i potpisa odgovorne osobe uputila našoj redakciji.

Isto tako, u istom dopisu, naime, demantiraju i sami sebe, tvrdeći kako je netočno navedena brojka od 48 zaposlenika (naknadnom provjerom utvrđenih 49, op.a), pa navode:

– U Gradskoj knjižnici Zadar trenutno je zaposleno 44 djelatnika i 2 vježbenika, a ne 48 kako se navodi u spomenutom tekstu.

Podaci dokumenta Gradske knjižniceSve u što smo sigurni, zapravo, informacija je da je “sarma” napisala zahtjev našoj redakciji da objavimo isti, a Mladen Masar naknadno ga je uredio.

Mi i dalje čekamo očitovanje još uvijek djelatnog ravnatelja Pehara kako bi dobili odgovore na pitanja kada će isti zaposliti djelatnika kojeg propisuje nekoliko puta spominjani Zakon, o kojeg se dotični ograđuju ali i očigledno od istoga i izuzimaju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...