Nekad je bio jelo careva, a danas je dostupan svima

Premda mu je okus sladak i bogat, a ima i velike nutritivne vrijednosti, bob još uvijek nije postao omiljena proljetna namirnica jer je njegovo guljenje popriličan posao. No kada jednom svladate kako ga što lakše oguliti te koliko ga je dobro miješati s ostalim namirnicama, sigurno ćete ga češće pripremati.

Sezona mladog boba je kratka i obično se preklapa sa šparogama. Kremast i ukusan, mladi bob se baš zato slaže s mnogim namirnicama. Ako ništa drugo, za početak skuhajte varivo s bobom i mahunama. Pripremate li ga samog, potrebno mu je pet do osam minuta kuhanja. U Istri i Dalmaciji bob se obično jede uz blitvu, ali može biti i odličan prilog mesu, primjerice piletini. Možete ga kombinirati s plodovima mora, pripremiti s tjesteninom ili njokima, a najbolje paše uz šparoge i kombinaciju s rikolom.

Hranjiva namirnica blagotvorna za zdravlje

Inače je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, a stari Grci i Rimljani koristili su ga čak i za političke odluke: kada su glasali, bijeli bob je značio za, a crni protiv. U 100 g ima nešto više od 80 kcal, a iako je iznad prosjeka kada je povrće u pitanju, vrijedi ga jesti jer je izuzetno zdrav za naš organizam. Od toga, sadrži 17,6 posto ugljikohidrata, 8 posto proteina i 0,7 posto masti. Osim što će organizmu dati dovoljna vlakna, bob tijelo opskrbljuje željezom, magnezijem, manganom i fosforom, vitaminima kompleksa B te C i A. Kada je bob u pitanju, nema straha od kolesterola ni od zasićenih masnih kiselina jer sadrži doista zanemarive vrijednosti, a u kombinaciji sa žitaricama, orašastim plodovima ili sjemenkama čini odličan sastav biljnih proteina.

Kako oguliti bob

Dakle ovo je najveći dio posla kod pripreme boba pa je svaki savjet dobrodošao. Bob u mahuni izgleda kao poveći slatki grašak, a treba izbjegavati one koje su ispupčene jer su ti plodovi stariji i imaju gorkast okus. Osim toga, bob treba oguliti dva puta, što znači da ćete za pripremanje obroka trebati kupiti količinski puno više nego što ste planirali.

Prvo ga uklonite iz mahune tako što ćete vući prst po šavu mahune koja će se otvoriti i omogućiti da ga izvadite, baš kao što biste učinili i s graškom. U jednoj mahuni obično se nalazi četiri do pet plodova.

Uočit ćete da bob ima debeli sloj, a njega isto tako valja oguliti. Za guljenje debelog bijelog sloja postoje dvije metode. Prvi način je da nožem napravite mali rez po rubu boba kako biste izvukli plod iz ovojnice. Druga i nešto popularnija metoda je da stavite bob u kipuću i posoljenu vodu na tridesetak sekundi. Nakon pola minute izvadite i polijte ledenom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Ova metoda omekšava vanjsku ovojnicu i omogućava da je lakše i jednostavno uklonite prstima.

Treća metoda je da stavite bob na hlađenje čim ga izvadite iz mahune, što će kasnije omogućiti da ga praktički samo istisnete iz ovojnice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...