NOKIA SLAVI 150-TI ROĐENDAN!

Tvrtka Nokia, njeno ime i sam brand Nokia slavi 150 godina postojanja. Uz tu godišnjicu evo i malog osvrta na ime Nokia. Svi mi koji donekle pratimo telekomunikacijsku tehnologiju  znamo da je Microsoft prošle godine kupio (za male pare) od Nokije Odjel za uređaje i usluge. Time je Nokia jednim dijelom zakoračila izvan tipične mobilne indusrije, no Nokia je nekoliko puta mijenjala svoj smijer pa ovaj posljednji potez nije čudan. Počevši kao mala tvrtka za proizvodnju gume i kabela (Nokian gume su bile pod Nokijom), pa kasnije elektroničke opreme (televizije, mobiteli) prerasla je u velikog finskog diva.

Ime je dobila po gradu Nokia koji je ime povukao od obližnje rijeke Nokianvirta. Devedesetih se izdigla kao vodeća tvrtka u mobilnoj industriji i od tada je većini nas ušla pod kožu zahvaljujući raznim mobilnim uređajima koje smo posjedovali. I dok nam je sudbina Nokije pokazala da se čak i najuspješnije tvrtke mogu spotaknuti i pasti prema dnu, ona je danas opet jaka kao nekada. Red je pak prisjetiti se nekih od klasika među mobitelima koje je Nokia proizvela tijekom godina. Po nekom osobnom odabiru izvukao sam neke od legendarnijih Nokijinih klasičnih mobitela koji su u svoje vrijeme bili kako se to sada popularno kaže „Flagship“ uređaji.

Nokia 3310 je vjerojatno jedan od najpopularnijih Nokijinih telefona koje je ikada proizvedenih. Stigao je na tržište 2000. i prodan je u preko 126 milijuna primjeraka diljem svijeta. Izašlo je nekoliko varijanti tog mobitela i to Nokia 3315, 3320 sa dodacima kao što su kalkulator, Nokia Network Monitor, štoperica i podsjetnik. Mobitel je također imao i četiri igre: Pairs II, Space Impact, Bantumi i jako popularnu Snake II. Proglašen je najčvršćim uređajem ikada, vjerojatno jer bi se po padu razložio na stražnju masku, bateriju i ostatak uređaja koje kad bi sklopili bi normalno nastavili raditi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...