Novi skandalozni detalji afere Zagrebtower

Na veliku žalost ministra Mihaela Zmajlovića aferu Zagrebtower nismo zaboravili, a na još veću žalost hrvatskih poreznih obveznika ta trakavica još uvijek nije privedena kraju. U novinarskom fokusu trenutno su nam dvije stvari. Prva se tiče Agencije za zaštitu okoliša koja još uvijek nije preselila u sporni poslovni toranj, jer ni v.d. ravnatelja još uvijek se nije odvažio potpisati ugovore o selidbi. Istodobno, najamnina za prazni, neuseljeni prostor stiže zbog čega državni proračun trpi štetu.

Radi odbijanja preseljenja u preskupi prostor Zagrebtowera prošlog je mjeseca smijenjen ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša (AZO) Nevena Voća uz obrazloženje da nesavjesno obavlja svoju dužnost, a niti novoimenovani vršitelj dužnosti ravnatelja Agencije Rene Vukelić nije stavio svoj potpis na sporne ugovore. Takva situacija nikako ne ide u prilog resornom ministru Mihaelu Zmajloviću zbog čega, neslužbeno doznajemo, vrši pritisak na čelne ljude AZO-a.

U kakvoj su se apsurdnoj situaciji zatekli zaposlenici AZO-a najbolje govori troškovnik. Dakle: preseljenjem Agencije s njenih postojećih lokacija, Ksavera i Trga maršala Tita, u luksuzni Zagrebtower povećava im se iznos mjesečnog najma sa sadašnjih 28 kuna po kvadratu na 95 kuna po kvadratu!

Iako su u Zmajlovićevu ministarstvu preseljenje opravdavali činjenicom da će troškovi održavanja i režija biti znatno manji u privatnom neboderu, njihove podatke argumentirano su u svojoj kaznenoj prijavi demantirali iz ORaHa Mirele Holy. Oni su, naime, preciznim izračunom ustanovili da troškovi održavanja na dvije lokacije u državnom i gradskom vlasništvu iznose 37,31 kuna po metru kvadratnom, dok na novoj lokaciji gdje je Zmajlović već preselio svoje ministarstvo isti iznose 37 kuna po metru kvadratnom. Dakle, priča o uštedama pala je u vodu. I ne samo to – pretvorila se je u svoju suprotnost.

Prema računici napravljenoj na dan razrješenja Voće, država i njezini građani su u razdoblju od potpisivanja ugovora između Zmajlovića i Zagrebtowera platili pola milijuna kuna najma za prostore u tom poslovnom tornju koje nitko ne koristi. Mediji su objavili da je 449 tisuća kuna platilo Ministarstvo prema tajnom ugovoru koji je sklopio s privatnom tvrtkom Europolis Zagrebtower, a 40 tisuće kuna izvanproračunsko tijelo Fond za zaštitu okoliša, koje svoj prihod ubire kroz parafiskalne namete od građana i tvrtki.

Iz obrazloženja smjene ravnatelja Voće koju je potpisao ministar Zmajlović, vidljivo je kako ministar za navedeni trošak odgovornim smatra isključivo ravnatelja Voću.

U međuvremenu je Voća smijenjen, a na naplatu su – za mjesec svibanj – stigle nove fakture za najam praznog prostora namijenjenog Agenciji za zaštitu okoliša u Zagrebtoweru. Kad se sve zbroji i oduzme dolazimo do sljedećih poražavajućih podataka: uz već bačenih 489.000 kuna do travnja, u vjetar je za svibanj otišlo još 80.825 kuna.

Do kada će mjesečno gotovo 90 tisuća proračunskih kuna bespotrebno odlaziti za najam praznog prostora u Zagrebtoweru te hoće li se Agencija ikada preseliti u sporni neboder pitanja su koja smo poslali na mail glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša i prirode, no do zaključenja ovog teksta odgovori nisu stigli.

Također su bez odgovora ostala i pitanja vezana uz Vladinu odluku o ostanku ili selidbi Ministarstva zaštite okoliša iz spornog Zagrebtowera zbog preskupih troškova (najamnina + troškovi održavanja). Zanimalo nas je li Vlada ‘presudila’ da je preseljenje u suprotnosti (ili skladu) s mjerama štednje ministra financija Borisa Lalovca (prema kojima niti jedno državno tijelo ne smije zakupljivati, ali i imati troškove održavanja veće od 11 eura).

Naime, ministar Zmajlović je rekao da je spreman nositi konzekvence svojih odluka ako budu u suprotnosti s Vladinom odlukom. S nestrpljenjem očekujem presudu iz Banskih dvora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...