Obilježava se Međunarodni dan muzeja: Donosimo program za Zadar

Stotinjak muzeja diljem Hrvatske obilježit će od 16. do 18. svibnja 35. Međunarodni dan muzeja. U Hrvatskoj se taj dan obilježava od 1980. godine. Ovogodišnja tema je “Muzeji za održivo društvo”. Temu je odredio Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu, a ukazuje na muzeje kao institucije koje doprinose društvu i njegovu razvoju.

Cilj je ove manifestacije ukazati na ulogu muzeja u razvoju društva, s namjerom stvaranja održive perspektive za nadolazeće generacije.

Kako bi se podiglo svijest o posljedicama ljudskog djelovanja i potaklo ljude na kritičko razmišljanje, u muzejima diljem Hrvatske organizirana su predavanja, radionice i izložbe.
Ulaz na sva događanja je besplatan, a cjelokupni program može se pronaći na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Donosimo program događanja Narodnog muzeja Zadar

Petak, 15. svibnja 2015. u 9 sati, Narodni trg (ispred Gradske lože i Gradske straže)

EDUKATIVNA LIKOVNA RADIONICA „JEDNA ŠKOLA – JEDAN SPOMENIK”

Edukativna likovna radionica „Jedna škola – jedan spomenik” se održava četvrtu godinu zaredom u sklopu istoimenog muzejsko – edukativnog projekta, a povodom Međunarodnog dana muzeja. Projektom „Jedna škola – jedan spomenik” nastoji se osvijestiti najmlađe generacije o potrebi zaštite i očuvanja vrijednih kulturno-umjetničkih, povijesnih i baštinskih spomenika koji se nalaze u njihovom mjestu stanovanja. Cilj projekta je i preventivno stvaranje individualne svijesti kod učenika o potrebi vrednovanja kulturno-umjetničkih i povijesnih spomenika kao svjedoka minulih vremena i kao prepoznatljivih pokazatelja identiteta grada u kojem odrastaju. Na radionicama je proteklih godina istaknuta važnost lokaliteta Fontane u Arbanasima (predio Zadra), spomeničkog kompleksa Forum (u kojem su obuhvaćeni ostaci rimskog foruma, crkva sv. Donata, katedrala sv. Stošije, crkva i samostan sv. Marije, Nadbiskupska palača) i kompleks Trga Pet bunara i Foše. Povodom Međunarodnog dana muzeja 2015. godine, s učenicima viših razreda osnovne škole «Šime Budinić» Zadar, ukazat će se na važnost Narodnog trga u Zadru, kao i na prostor Gradske straže i Gradske lože. S obzirom na zadanu temu „Muzeji za održivo društvo”, putem ove likovne radionice sudionici će biti upoznati sa važnošću navedenih prostora za identitet grada Zadra, prošlost, ali i sadašnjost Zadra, a ukazat će im se i na pojam održivosti i iskorištavanja prostora bez narušavanja baštinskog identiteta. Likovna radionica «Jedna škola – jedan spomenik» će se održati na Narodnom trgu, u prostoru između Gradske lože i Gradske straže, povijesnih prostora iz 13. i 16. stoljeća. Prije početka same radionice, učenicima će se ukazati na najzanimljivije činjenice iz duge prošlosti navedenih prostora. Samim time što se učenike dovodi ispred povijesnih prostora i skreće im se pažnja na njih doprinosimo početku stvaranja percepcije tih prostora. Likovna radionica zahtijeva njihovo obraćanje pažnje i koncentraciju na prostor Narodnog trga, Gradske lože i Gradske straže i na taj način se potiče razmišljanje o korištenju tih prostora danas i o njihovom stoljetnom postojanju i suživotu sa stanovnicima grada Zadra. Također, neposrednim kontaktom s tim prostorima razvija se i svijest o potrebi njihovog daljnjeg očuvanja i zaštite.

Organizatori: Pedagoška služba NMZ i OŠ „Šime Budinić”.
Autori i voditelji radionice: Lucija Vuica, Ivana Dražić u suradnji s profesorima/cama osnovne škole „Šime Budinić”, Zadar

 

Ponedjeljak, 18. 5. 2015. u 12 sati, 3., 4. i 5 dvorana Galerije umjetnina

IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA PRISTIGLIH NA NATJEČAJ „LIJEP, LJEPŠI – LEPTIR”

Ove godine, povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, Prirodoslovni odjel i Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar organiziraju natječaj i izložbu za najbolji dječji likovni rad na temu „Lijep, ljepši – leptir”. Na natječaj su pozvani pojedinci i odgojno – obrazovne institucije grada i županije da organiziraju radionice na zadanu temu i da pošalju dječje radove koji će biti žirirani od strane organizatora. Radovi će biti podijeljeni u tri starosne kategorije: djeca iz vrtića, djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, te djeca od petog do osmog razreda osnovne škole.
Po završetku natječaja organizirat će se izložba najboljih dječjih radova i proglasit će se pobjednici te će se djeci koja su napravila najbolje radove dodijeliti simbolične nagrade. Nagrade će biti dodijeljene u svim starosnim kategorijama prema izboru stručnog žirija Narodnog muzeja Zadar.
Otvorenje izložbe je 18. svibnja 2015. u 12 sati. Izložba će biti otvorena do 10. lipnja 2015. u Galeriji umjetnina.
Ovim natječajem želimo, kao i izložbom „Leptiri-baršunasti let” postavljenom u Prirodoslovnom odjelu, naše najmlađe generacije potaknuti da sami istraže i bolje upoznaju ovu omiljenu skupinu životinja.

Organizacija: Prirodoslovni odjel NMZ i Pedagoška služba NMZ.
Autori i voditelji: Snježana Vujčić – Karlo, Lucija Vuica

 

Ponedjeljak, 18. 5. 2015. od 10 do 12 sati i od 18 do 19.30 sati

RADIONICE „U KULOAR(T)U” ZA DJECU I ODRASLE UZ IZLOŽBU GOJISLAVA KALAPAČA – GOJE

Gojislav Kalapač Goja, svojim nas instalacijama, slikama i asamblažima u kojima kombinira artificijelnost i prirodnost, uvodi u promišljanje vrijednosti i bezvrijednosti, potrošnosti i održivosti, konstrukcije i destrukcije, kaosa i jedinstva. Sam umjetnik kao marginalac, autsajder, alternativac otvara prostor razgovoru o položaju umjetnika i umjetnosti danas, o njenim refleksijama na društvo i društva na umjetnost.
Sudjelujte u našem kuloar(t)u!
Pridružite nam se u promišljanju važnih pitanja kroz radionice i rasprave. Okušajte se u stvaranju svojih asamblaža i osjetite kako na vas djeluje taj proces, postavljajte pitanja i otvarajte teme. Idu li priroda i drušvo skupa ili svatko svojim putem? Što nam govori umjetnost i govori li uopće? Ukazuje li nam možda na neke probleme? Utječe li i koliko umjetnost na društvo i društvo na umjetnost? I gdje je tu sloboda umjetnosti? Tko se time bavi i koji su to pravci? Tko su umjetnici? Tko su marginalci, autsajderi, tko su aktivisti, a tko pak gerilci?
10:00 – 12:00 h radionice za djecu ( 5 – 15 godina) – razgovor o umjetničkim radovima, stvaranje vlastitih radova od reciklažnog materijala (slobodno donijeti predmet po vlastitom izboru)
18:00 – 19:30 h radionice za odrasle (minimalna dob 15 godina) – razgled izložbe i zajedničko promišljanje umjetnosti kroz vođenu raspravu
Zbog ograničenog broja mjesta, molimo najavite Vaš dolazak na broj mobitela: 098/16198 01

Organizacija: Galerija umjetnina NMZ.
Voditeljica radionice: Koraljka Alavanja

 

Ponedjeljak, 18. 5. 2015. od 9 do 20 sati, odjel Muzej Grada Zadra

IZLOŽBA PORTRETI IZ FUNDUSA NARODNOG MUZEJA ZADAR.

Tema portreta oduvijek je privlačila umjetnike. Možda je to i razlog da je portret najrasprostranjenija tema u likovnoj umjetnosti. Da li želja za osobnim isticanjem i samoljubljem potiče narudžbu portreta ili nešto drugo, ostaje za razmatranje. Portret se mijenja kroz čitavu povijest umjetnosti, kao i ostale slikarske teme i on se razvija kroz različite tehnike, formate (od raskošnih formata do minijatura), stilove. Kao slikarska tema portret je ostavio velik trag u povijesti umjetnosti stoga mnoga remek djela imaju portret kao temu. Premda je pojavom fotografije nestala potreba za interpretacijom fizičke sličnosti portretiranog lika, portret se razvio u novim stilskim oblicima te i danas jednako privlači umjetnike i naručitelje.
Za ovu izložbu izabrani su portreti koji se čuvaju u fundusu Narodnog muzeja Zadar (u odjelima Galerije umjetnina i odjelu Muzej grada Zadra), nastali u razdoblju od 17. st. do polovine 20. st. Djela koja su izložena nemaju često priliku biti pokazanima zbog nedostatka izlagačkog prostora, te ostaju nedostupna javnosti, smještena u muzejskim spremištima. Ovom prilikom je manifestacija Noć muzeja omogućila da se i ovaj dio fundusa pokaže javnosti. Portretirane osobe uglavnom su aristokracija, bogati sloj građanstva, ali i obični ljudi. Portreti 19. st., kojih su autori većinom nepoznati, uglavnom su osobe vezane uz Zadar i zadarsku povijest. Izloženi su i iznimno važni portreti, počevši od Vlaha Bukovca, ali i trojce slikara Ivana Skvarčine, Franje Salghetti- Driolija i Antonija Zuccara, za koje možemo reći da su stupovi slikarstva Dalmacije u 19 st. Posebno je zanimljiv za lokalnu povijest slikarski krug sestara Bogdanović i Borelli koje su također zastupljene na ovoj izložbi, ali svakako i nekoliko portreta suvremenih umjetnika kojima završava ovaj prikaz portreta. Izložba je samo dio fundusa portreta koje nedostatak prostora onemogućava u potpunoj prezentaciji javnost, do tada ostaje nam briga oko restaurairanja i stručne obrade ovoga dijela fundusa.

Kustos izložbe: Hrvoje Perica
Organizacija: odjel Muzej grada Zadra NMZ

 

Utorak, 19. 5. 2015. od 16.30 do 19.30 sati, Etnološki odjel

RADIONICA ČETVEROKUKE

Četverokuka je ukrasni vez na čoji karakterističan za nošnju dinarskog područja sjeverne Dalmacije te je važan simbol njenog kulturnog identiteta. Najuočljiviji je na ženskoj nošnji ovog područja, ali i kao ukras na drvenim predmetima. Prenošenjem ovog umijeća kroz radionice izrade veza četverokuke ovo kulturno dobro i dalje nastavlja živjeti u svom izvornom obliku kao vezeni ukras na nošnji (za potrebe kulturnoumjetničkih društava), ali dobiva svoju suvremenu primjenu (npr. na kazalu za knjige, futroli za mobitel, naočale, itd.). Od svibnja 2012. uvrštena je na listu listu nematerijalnih kulturnih dobara republike Hrvatske. Radionica četverokuke već nekoliko godina tradicionalno se održava u organizaciji Etnološkog odjela s ciljem edukacije zainteresiranih građana. Ovogodišnji ciklus radionica započeo je 14. travnja i nastavlja se narednih osam utoraka (ukupno 27 radionica).

Organizator: Etnološki odjel NMZ
Voditeljica radionice: Nada Šarlija

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...