Odletjeli makedonski ministri policije, transporta i šef tajne službe

Makedonski premijer Nikola Gruevski u utorak je navečer parlamentu dostavio prijedlog za izbor novih ministara unutrašnjih poslova i transporta, objavila je agencija MIA, nakon što su ministri Gordana Jankulovska i Mile Janakievski podnijeli ostavke. Ostavku je podnio i šef tajne službe, premijerov bratić Sašo Mijalkov.

Za novog ministra unutrašnjih poslova premijer predlaže Mitka Čavkova, dosadašnjeg direktora Ureda za javnu sigurnost, a za ministra transporta i veza Vladu Misajlovskog, direktora državnog cestovnog poduzeća. Njihova potvrda očekuje se na sjednici parlamenta, danas u 13 sati.

Smjena visokih dužnosnika vlade uslijedila je kao posljedica njihove involviranosti u telefonske razgovore koje preko tri mjeseca objavljuje oporba, a u kojima su najčešći sugovornici upravo Gordana Jankulovska, ministrica unutrašnjih poslova, Mile Janakievski, ministar transporta i veza, te Sašo Mijalkov, direktor Uprave za sigurnost i kontrašpijunažu. Zbog objave razgovora predsjednik najjače oporbene stranke, Zoran Zaev, optužen je za pokušaj državnog udara.

Jankulovska i Mijalkov su, prema optužbama oporbe, umiješani u prikrivanje niza afera i kriminalnih djela, uključujući izborni inženjering, pritisak na medije, ali i prikrivanje dokaza u nekoliko istaknutih policijskih slučajeva poput ubojstva 22-godišnjeg mladića Martina Neškovskog na ulicama Skoplja 2011.

Jankulovska je u kratkoj ostavci istaknula da se u teškim danima za Makedoniju povlači, uvjerena da će njezina ostavka pomoći nadilaženju krize.

Mijalkov je u pismenoj ostavci koju je uputio premijeru Gruevskom istaknuo da je svoj mandat odradio u interesu Makedonije, te mu obećao da će ‘uvijek biti u prvim redovima za domovinu, kad god je to potrebno’.

Janakievski se u razgovorima isticao pritiscima na gospodarstvenike i lokalne vlasti te promjenama propisa u svrhu prenamjene javnog u građevinsko zemljište. Niti on ne priznaje odgovornost za pogreške, u tekstu ostavke hvaleći se uspješnim projektima ministarstva.

Na smjenu je očito utjecao pritisak europskih i američkih dužnosnika, koji su nakon uličnog rata u Kumanovu vodili razgovore s predsjednikom države Gjorgijem Ivanovom, premijerom Gruevskim i vođom najjače albanske stranke DUI Alijem Ahmetijem. Portal Plusinfo tvrdi da je razlog ostavke informacija do koje su došle neke inozemne ambasade, kako su osobe iz Pete uprave MUP-a, zadužene za kontraobavještajne aktivnosti, kontaktirale s pripadnicima skupine albanskih terorista razbijene u vikend akciji.

Prve reakcije javnosti su oprezne – protivnici vlasti uglavnom su uvjerenja da je Gruevski žrtvovao pijune kako bi spasio svoju glavu, budući da se u spornim razgovorima vrlo često čuje i njegov glas. Vođa oporbe Zaev na Facebooku je komentirao kako nije vrijeme za trijumfalizam, jer je Makedonija korak od odlaska Gruevskog. Provladini mediji, s druge strane, donose uglavnom suhe agencijske vijesti. Press24, međutim, hrabro zaključuje kako su ostavke ‘moćan i hrabar politički potez’.

Protuvladini prosvjedi na ulicama više makedonskih gradova traju od prošlog tjedna, a za 17. svibnja najavljen je veliki prosvjed na ulicama Skoplja u organizaciji oporbe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...