Oko 3.000 putnika i posade na kruzeru “Celebrity Constellation” jutros uplovilo u Gaženicu

S oko 3.000 putnika i posade, jutros je u luku Gaženica uplovio još jedan kruzer.

Riječ je o kruzeru “Celebrity Constellation” kompanije Celebrity Cruises, čiji će putnici pristajanje u Gaženicu iskoristiti za razgledavanje stare jezgre Zadra, ali i dogovorene ture obilaska nacionalnih parkova.

Inače,  “Celebrity Constellation” dužine 294 metra ima 13 paluba, a uz 999 članova posade može primiti 2.038 putnika. Zanimljivo je da je ovaj kruzer od svog porinuća 2002. godine nosio ime, “Constellation” no 2007. godine preimenovan je u ime koje nosi i danas, a plovi pod zastavom Malte.

“Celebrity Constellation” u Zadru će se zadržati od 8 do 18 sati, nakon čega nastavlja put prema Splitu. Naime, nakon polaska iz Venecije, obišao je Sloveniju, Hrvatsku, kreće prema Crnoj Gori te nastavlja do Malte kada se nakon 13 dana vraća prema Italiji.

U Lučkoj upravi Zadar ove godine očekuju rekordan broj pristajanja brodova za kružna putovanja. Ove godine u Zadru bi trebalo pristati 95 kruzera. Tridesetak će ih pristati u Gaženici, ostalih 65 u gradskoj luci kod Morskih orgulja. Iduće godine će u Gaženicu pristati dvije trećine, a u staru gradsku luku tek trećina kruzera.

Luka Gaženica ima takve performanse da može primiti i najveće kruzere koji trenutačno plove po Mediteranu.

– Prihod od uplovljavanja kruzera u prošloj godini je iznosio 1.3 milijuna kuna. Toliko se dobilo samo od lučke pristojbe, kazao je pomoćnik ravnatelja zadarske Lučke uprave Đoni Štambuk dodajući kako u ukupnim prihodima od 5.2 milijuna kuna Lučke uprave Zadar, to i nije velika zarada koju donosi cruising turizam, ali kako je kazao, on ide uzlaznom linijom svake godine.

S lukom Gaženica zadarska Lučka uprava  u intenzivnoj je potrazi za cruising kompanijom koja će izabrati Zadar za svoj “homeport.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...