Opasna bolest iz klima uređaja puno češće pogađa muškarce

Klima uređaje treba redovito čistiti jer su pogodno tlo za razmnožavanje bakterija, plijesni i gljivica, a najopasnija je legionela, smrtonosna bakterija koju udahnemo.

Neredovito održavanje klima uređaja dovodi do loše kvalitete zraka i neugodnih mirisa. Takav uređaj plodno je tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija, plijesni i gljivica. Udisanjem one ulaze u naše tijelo, mogu dovesti do neugodnih reakcija, kroničnih bolesti pa čak i legionarske bolesti, odnosno legionele.

Tu bolest uzrokuje bakterija legionela i dovodi do teške upale pluća koja može biti i smrtonosna. Do infekcije dolazi ako ju u sitnim kapljicama iz klima uređaja udahnemo i bakterija završi u plućima. Zbog toga se rizičnim područjima smatraju rashladni uređaji, ali se tu bakteriju može pronaći i u fontanama, vodoskocima, ovlaživačima zraka, bazenima, ledomatima…

Simptomi legionarske bolesti su temperatura viša od 40 stupnjeva, osjećaj hladnoće, suhi ili produktivni kašalj, prsna bol, glavobolja, malaksalost i proljev. Od nje obolijevaju sve dobne skupine, djeca vrlo rijetko, a češće stariji ljudi, posebno oni s kroničnim bolestima pluća, srca i bubrega.

Posebno su ugroženi ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom. Bolest je oko tri puta češća u muškaraca nego u žena, a u rizičnoj skupini su i pušači te alkoholičari. Bolest se liječi jakim antibioticima.

Prevencija ove i ostalih bolesti je redovito čišćenje klima uređaja u prostorima i zamjena ili pranje filtera u njoj. Preporuka je to napraviti barem jednom godišnje, pred sezonu visokih temperatura. Pripaziti treba i na klime u automobilima, i njih treba periodično očistiti. Preporuka je napraviti servis svake dvije godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...