Ovo su početničke greške koje radite na biciklu

Ako ste tek nedavno počeli voziti bicikl zbog rekreacije ili idete njime do posla i natrag, moguće je da činite neke početničke greške. Evo nekoliko primjera.

Sjedalo vam je prenisko

Bole vas koljena? Vjerojatno ste prenisko namjestili sjedalo. Ako vam je sjedalo podešeno na idealnu visinu, noga bi vam trebala biti jedva povijena kad je pedala u najnižoj poziciji.

Previše očekujete od opreme

Umjesto da se brinete o najboljoj obući za pedaliranje, odjeći koja je posebno dizajnirana za vožnju bicikla ili o najskupljim kotačima i najlakšoj rami, odaberite bicikl koji vam se sviđa i na kojem se dobro osjećate.

Svaki bicikl je dobar

Odaberite bicikl koji vam je udoban jer ćete u suprotnome brzo odustati. Kao što smo već rekli, sjedalo vam mora biti visoko toliko da vam je noga u koljenu jedva savijena kad je pedala najbliže tlu, a ruke na upravljaču i torzo moraju činiti kut od 45 stupnjeva. Ako je upravljač predaleko, boljet će vas leđa, a ako je preblizu koljena, bit će vam preblizu rukama.

Ukratko, isprobajte bicikl koji želite prije nego što ga kupite.

Ne održavate bicikl

Ne morate biti sjajan mehaničar koji vezanih očiju zna sastaviti i rastaviti bicikl, no poželjno je da ga redovito održavate. Čistite ga jednom tjedno vlažnom ili suhom krpom (ne šmrkom), a ako vam je lanac prelabav, stegnite mu vijke te ga nauljite. Stavite koju kap ulja na kočnice i to bi vam trebalo biti dosta.

Previše očekujete od sebe

Najčešći uzrok povreda pri vožnji biciklom je uvjerenje da odmah nakon sjedenja u fotelji možete voziti Tour de France. Pametno je započeti voziti na poznatim stazama te na malim udaljenostima i malim brzinama. Nema smisla pretjerivati. Jednom kad doznate koje su vam mogućnosti lako ćete pojačati tempo.

Zgodan trik je razbiti odabranu rutu na tri jednaka dijela. Na prvom dijelu se zagrijavate, na drugom održavate odabrani ritam, a na trećem možete divljati i isprobati koliko brzo zapravo vaš bicikl može ići.

Nemate prvu pomoć za bicikl

Baš kao i sva ostala vozila, i bicikli mogu doživjeti kvar. Ako nemate prvu pomoć za njega, može vam se dogoditi da ćete svoje vozilo morati na ramenu nositi kući. Pumpa je osnovna stvar koju morate posjedovati, a zgodno je imati i komplet za krpanje rupa na gumi ili zamjensku gumu.

Ne koristite brzine

Bicikli koji mogu mijenjati brzinu s razlogom imaju tu mogućnost. Za ugodnu vožnju po ravnom dobri su manji zupčanici dok je prije uzbrdice pametno prebaciti lanac na širi zupčanik.

Vozite kao da ste sami

Ako ste dio grupe ljudi koji zajedno rekreativno voze bicikl, poštujte grupni tempo, pazite na osobu ispred sebe i prvi put vozite na začelju kako biste pohvatali dinamiku svojih prijatelja.

Ne ‘tankate’ dovoljno

Iako smo se malo poigrali riječima, morate biti svjesni toga da vaše vozilo ima motor – vas! Obavezno ponesite flašicu s vodom, a ako planirate biti na sjedalu dulje od dva sata, neće škoditi ni mala užina koju možete načeti nakon 45 minuta te nastaviti jesti svakih petnaestak minuta (no ne na biciklu u pokretu).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...