Paralelni sustav obrazovanja, evo koliki se milijuni “okreću” na pripremama

Kao i svake godine, zbog državne matura učenici i roditelji grizu nokte, a brojne privatne škole ali i i veliki broj privatnih ilegalnih “priprematelja” likuju.

Prema istraživanju Edu Centra čak 60 posto srednjoškolaca, ide na instrukcije iz barem jednog predmeta.

Instrukcije su stalna praksa u školovanju, ali državna matura razvila ih je silan biznis i zarada se mjeri u milijunima. Podatak s početka uvođenja mature govori o 40 milijuna kuna, ali brojka se od tada vjerojatno utrostručila, ističe Slobodna Dalmacija.

Cijene se kreću od 699 do 3244 kune, a roditeljima se nudi otplata na rate i kartice, odnosno popusti ako se pohađaju dva ili više predmeta.

To, na žalost, nisu instrukcije koje su siromašnom profesoru izvor dodatne crkavice za život, već pravi biznis. Jedna takva škola koja prodaje pripreme za maturu ima šest tisuća učenika. One provode probne državne mature, tko im je to dozvolio – pita se prof. Vinko Bajrović, koji i sam drži pripreme za maturu iz matematike.

On i supruga daju, kako kaže, besplatnu poduku za 14 đaka lošeg imovnog stanja, a napisali su i knjigu koja je izvanredna pomoć u matematici na završnom ispitu. Ali, Bajrovići mogu samo sanjati o zaradi koju ubiru privatne škole.

Iako su zagovaratelji državne mature svojevremeno uvjeravali javnost da će njezini rezultati, među ostalim, omogućiti valorizaciju rada svakog pojedinog profesora, jednostavnom usporedbom ocjena u imeniku s uspjehom na završnom testu to se nikada nije dogodilo.

– Zašto se ne objavljuju rezultati državne mature pa da vidimo stvarni uspjeh pojedinog profesora – pita prof. Bajrović, a prof. Srećko Listeš, viši savjetnik za hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanju za Dalmaciju, tvrdi da škole o tome imaju podatke.

Ništa se, međutim, neće promijeniti, a neki nastavnici ne samo da će ostati na svojim radnim mjestima, već će, eto, i dodatno zarađivati izvan škole.

Masovne instrukcije i Listeš smatra slabošću sustava, jer riječ je o bubetanju napamet.

I kada dođu rezultati državne mature u grupama od po troje do petero učenika. Kome onda pripadaju lovorike – redovnim školama ili paralelnom sustavu obrazovanja?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...