Predsjednicu Grabar-Kitarović u Pazinu dočekala Titova bista!

Hrvatska predsjednica i premijer su po dolasku položili vjence i zapalili svijeće kod Središnjeg spomenika u parku Narodnog ustanka u Pazinu, a vijence je položilo i zajedničko izaslanstvo Istarske županije i Saveza antifašista Istre.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik VladeZoran Milanović u petak su u Pazinu nazočili zajedničkoj svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u pazinskom Spomen domu, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Hrvatska predsjednica i premijer su po dolasku položili vjence i zapalili svijeće kod Središnjeg spomenika u parku Narodnog ustanka u Pazinu, a vijence je položilo i zajedničko izaslanstvo Istarske županije i Saveza antifašista Istre, predvođeno županom Valterom Flegom i predsjednikom saveza Tomislavom Ravnićem.

Predsjednik Saveza antifašista Istre Ravnić je u kratkoj izjavi za novinare prije same sjednice rekao kako je antifašizam trajno opredjeljenje istarskog čovjeka te je izrazio zadovoljstvo što su se i predsjednica i premijer odazvali današnjoj svečanosti u Pazinu.

“Ovo je presudan povijesni datum za ljudsku civilizaciju, a nije slučajno što 9. svibnja ujedinjena Europa obilježava i kao Dan Europe”, dodao je.

U izaslanstvu hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović je i njezin savjetnikom za unutarnju politiku Mate Radeljić dok su u Vladinom izaslanstvu, uz premijera Milanovića, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ministar turizma DarkoLorencin.

Dodajmo i kako je predsjednicu u pazinskom Spomen domu, u prostoriji u kojoj se održavaju govori, na klaviru dočekala Titova bista. S obzirom da se jedne takve riješila na Pantovčaku, bit će zanimljivo vidjeti kako će Grabar-Kitarović reagirati na ovaj potez organizatora svečanosti.

Predsjednica odbila antifašiste: neće sudjelovati na svečanosti u Lisinskom
Predsjednica Republike neće sudjelovati na Svečanoj akademiji prigodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom koja se u subotu održava u KD Vatroslav Lisinski, potvrđeno je iz njezinog Ureda koji je o tome izvijestio organizatora akademije, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA).

Rečeno je to u petak Hini nakon što je potpredsjednik SABA-e Ivan Fumić u medijima izjavio da im predsjednica Republike nije odgovorila na poziv da dođe na Svečanu akademiju.

Ured opovrgava te tvrdnje ističući da je organizatoru akademije jučer odgovorio pismom u kojem stoji kako su, nakon što su organizatori Svečane akademije odbili pokroviteljstvo Predsjednice Republike nad navedenim događajem, u predstojećim danima isplanirane druge aktivnosti povodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Grabar-Kitarović tako je jučer nazočila svečanosti obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Gdanjsku, a danas, kako je već spomenuto, nazoči programu obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizom u Pazinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...