Predstavljanje Sakaruna u francuskom Vannesu

Uz gajetu „Mala Matulića“ iz Pašmana i „Conduru Croaticu“ Sveučilišta u Zadru, na Festivalu mora, pomorstva i maritimne baštine Tjedan zaljeva Morbihan, što se od 11. do 17. svibnja održava u gradu Vannesu, u pokrajini Bretanji na sjeverozapadu Francuske, Zadarsku županiju predstavlja i Javna ustanova za zaštitu prirode Natura Jadera.

U sklopu događanja posvećenih Hrvatskoj, koja je ove godine počasni gost festivala, jučer je u središtu Vannesa otvorena izložba fotografija o uvali Sakarun, koja je 2013. uvrštena u međunarodnu asocijaciju Najljepše uvale svijeta.

– Ono što nas se najviše dojmilo u našoj udruzi, klubu Najljepše uvale svijeta jest vaše nastojanje da ovu predivnu uvalu održite čistom i prirodnom. Naravno, svi smo mi za razvoj turizma, ali razumnog turizma koji neće uništavati sve pred sobom. Kada gledam fotografije Sakaruna, posve sam siguran da je to zaljev koji ima najprozirnije i najčišće more u Europi, rekao je na otvaranju izložbe David Robo, gradonačelnik Vannesa, i pozvao predstavnike Hrvatske na proslavu 20. godišnjice kluba Najljepše uvale svijeta 2017. u zaljevu Morbihan.

Govoreći o Dugom otoku, Mirko Đinđić, ravnatelj ustanove Natura Jadera, kazao je kako je Sakarun primljen u asocijaciju Najljepše uvale svijeta po vrlo strogim kriterijima.
-Jedan od kriterija bio je da je Sakarun prepoznat na nacionalnoj razini u kategoriji zaštićenih krajobraza, drugi je da ima veliku bioraznolikost, a treći da je moguće upravljanje zaštićenim područjem na održivi način, valorizirajući sve prirodne potencijale kroz turizam, napomenuo je te gradonačelniku Robou darovao nekoliko kamenčića i školjaka sa Sakaruna, što je izazvalo veliko oduševljenje domaćina i generalnog direktora asocijacije Najljepše uvale svijeta Brune Bodarda.

– To su samo kamenčići, ali oni simboliziraju veliku turističku ponudu Zadarske županije i Hrvatske, oni su i simbol naše suradnje i prijateljstva, dodao je Đinđić, a o prirodnim ljepotama Zadarske županije, stoljetnom životu i vezama ljudi i mora na hrvatskoj obali govorio je prof. Vladimir Skračić.

Nakon službenog otvorenja, ženska klapa Vendula iz Splita otpjevala je nekoliko starih, tradicionalnih dalmatinskih pjesama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...