Preprojektirana zgrada terminala u Gaženici gradit će se sredstvima Europske investicijske i njemačke Razvojne banke

Treća faza izgradnje Gaženice trebala je biti putnička zgrada koju je projektirala tvrka Marina projekt, u vlasništvu sveprisutnog zadarskog arhitekta Nikole Bašića, ali se u smjenama vlasti od tog projekta odustalo. Novo projektno rješenje radi IGH i trebalo bi se završiti do kraja ove godine. Bašić se navodno nije želio  baviti preprojektiranjem zbog drugih poslovnih obveza tvrde iz Ministarstva pomorstva. Do tada će putnički terminal biti montažna zgrada u koju je uloženo oko pet milijuna kuna.

Zgrada se prostire na 7.000 metara četvornih, a sredstva za njenu gradnju su osigurana iz državnog proračuna.

Predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture su krajem kolovoza 2014. godine s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) i njemačke Razvojne banke (KfW) postigli dogovor za financiranje izgradnje revidirane zgrade terminala koja će u konačnici biti jeftinija za gotovo 300 posto od ponude koja je stigla za stari objekt, a iznosila je 50 milijuna eura.

Jedan dio nove zgrade kompletno de se graditi, dok će drugi biti ostavljen u visokoj “roh bau” fazi kako bi budući potencijalni koncesionari mogli sami urediti prostor i unijeti sadržaje koji su im potrebni. Vrlo važno za istaknuti je da su banke izrazile suglasnost za daljnje financiranje. Napravljen je operativni plan koji podrazumijeva preprojektiranje na način da su zadovoljeni minimalni tehnički uvjeti, dok bi kostur, odnosno ljuska zgrade ostala onakva kakvu je osmislio arhitekt Nikola Bašić, ali bi se racionalizirao prostor i materijal u gradnji. Za sve to ishođene su potrebne izmjene i dopune dozvola, pa bi početak izgradnje same zgrade trebao uslijediti 2015. godine. Paralelno s tim
Lučkoj upravi Zadar bit će osigurana pomoć pri pronalasku koncesionara.

Završetak zgrade u potpunosti i otvaranje očekuje se na ljeto 2017. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...