Prijeti li Hrvatskoj najopasniji računalni virus ikad?

Posljednjih dana e-mail poruka pomalo neobičnog sadržaja pristiže na adrese hrvatskih građana: poziva se na oprez prilikom otvaranja specifične poruke koja sadrži “dosad najgori virus”. Kako je poruku upozorenja navodno odaslao DUZS, a u samoj poruci se sponinje i proslijeđivanje na 25 adresa, učinilo nam se sve skupa pomalo sumnjivo. Pa smo odlučili provjeriti u – Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, javlja Dalmacija News.

Ukratko, poruka upozorenja na “smrtonosni” virus je doista autentična, u smislu da su djelatnici unutar sustava DUSZ dobili takav mail. No, opasnost koja prijeti od navodnog virusa nije baš sa sigurnošću potvrđena. Kako su nam između ostalog kazali iz DUZS-a, poruka s upozorenjem je proslijeđena unutar sustava jer se znalo dogoditi da zbog neopreznosti pojedinaca (gotovo) bude ugrožen 24-satni rad Uprave. Također, poruka nije bila namijenjena široj javnosti, više je bila po principu “bolje spriječiti nego liječiti” pa makar prijetnja virusom bila obični hoax.

Evo, pa procijenite i sami:

Pošaljite ovu poruku svim svojim kontaktnim naslovima-adresama.

Molim, odmah proslijedite ovo upozorenje svim prijateljima, članovima skupina i grupa u kojima ste i svima s kojim imate kontakte!

Ne otvarajte nijednu poruku sa sponom *POSTCARD FROM HALLMARK*, ne gledajte na to, tko vam je poslao!

To je virus, koji otvori ikonu razglednice, koji sagori cijeli tvrdi disk C na vašem računalu! Virus ćete dobiti od nekoga, tko ima vašu internet ime-adresu, zato je važno, da upozorenje pošaljete svim vašim kontaktnim osobama. Bolje je proslijediti obavijest na 25 adresa, no da dobijete virus kada ga otvorite. Ako primite poštu sa naslovom-adresom*POSTCARD*, nemojte ni pomisliti, da bi ga poslali prijateljima i ne otvarajte ga! Odmah ugasite računalo, to je dosad najgori virus – kako je objavio CNN! Također Microsoft je objavio, da je to dosad najjači uništavajući virus. McAfee je taj virus otkrio i protiv te vrste virusa dosad još nema pomoći. Virus jednostavno uništi dio tvrdog diska, gdje su sačuvane vitalne informacije.

*POŠALJITE OVU PORUKU SVIM VAŠIM PRIJATELJIMA!*

*ZAPAMTITE: AKO PORUKU POŠALJETE DALJE, ZAŠTITITI ĆETE SVE NAS!*”

Evo inače i službenog odgovora iz DUZS-a na naš upit.

Poruka o opasnosti od navedenog virusa odnosi se isključivo na zaštitu računalnog sustava DUZS-a i kao takva bila je namijenjena djelatnicima DUZS-a. U prošlosti u DUZS-u bilo je slučajeva zaraženih računala zbog nepoznavanja mogućih računalnih prijetnji, čime su računala bila onesposobljena za daljnji rad te je bilo potrebno njihovo čišćenje i reinstaliranje. Kako bi se ovo smanjilo na najmanju moguću mjeru, svako ovakvo upozorenje se prosljeđuje našim djelatnicima, kako bi se izbjegle moguće ugroze, bez obzira bile one stvarne ili ne. DUZS pri tome štiti svoj računalni sustav pa prema tome svako izvan DUZS-a prihvaćanje ili ne prihvaćanje ovakvog upozorenja čini na svoju vlastitu odgovornost, kažu iz DUZS-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...