Prosvjednici probili kordon, policija ih hvata po Trgu Sv. Marka

Ministar Fred Matić razgovarao je s braniteljima, koji su od sinoc u 22 sati u crkvi na Markovu trgu, svega pet minuta, ali ništa nije uspio dogovoriti jer su branitelji odbili ideju da maknu šator iz Savske.

12:48 Stjepan Mesić bivši predsjednik RH kazao je za HRT da se situacija na Markovu trgu mogla očekivati. ‘

‘To se moglo očekivati jer problem nije riješen na početku. Ovo je moralo kulminirati. Branitelji su branili Hrvatsku i obranili, ali instuitucije hrvatske države, a sada se događa da ih napadaju. Treba stati na loptu i ne dati ultimatum. S ultimatumom se ne može razgovarati s nijednom Vladom. Premijer može situaciju smiriti ako se razriješi bez . Ovo je pokušaj državnog udara. Ići silom na institucije ove zemlje to znači pokušaj njihova rušenja

12:45 Josip Klemm, jedan od organizatora prosvjeda u razgovoru za HRT kazao je kako je policija sinoć tri puta napadala crkvu u kojoj su branitelji. ‘Hrvatska policija s ne znam kojom mržnjom napada branitelje. Ministar Matić je došao s prijedlogom koji nismo mogli prihvatiti. Ne može postavljat ultimatum oko Savske. Tražimo sastanak s premijerom Milanovićem na kojem mogu biti Matić i njegovi pomoćnici. Mi nismo izmanipulirani, nismo ni luđaci ni manipulirani. Ne bitno je li prosvjed prijavljen. Danas smo ga prijavili. Doći ćemo na sastanak u Banske dvore, ali i u Savsku 66. Samo neka tamo bude premijer’, kazao je Klemm.

12:40 Policija je pokušala jednog od prosvjednika koji je probio kordon strpati u policijsko vozilo nakon čega je uslijedilo naguravanje većeg broja branitelja s policijom. Uhićeni je uspio pobjeći u crkvu, a prilikom naguravanja lakše je ozlijeđena jedna policajka.

12:32 Probijen je kordon u Ćirilometodskoj ulici

12: 30 Prosvjednici koji su došli iz Savske ulice se kod Kamenitih vrata pokušavaju probiti policijski kordon kod Kamenitih vrata i doći do Markovog trga. Policija ih blokira. Iz Crkve Sv. Marka prosvjednici viču ‘u boj, u boj!’

12:28 Predrag Matić vratio se u Crkvu i donio

12:12 ‘Razgovarali smo, bili su korektni. Ponudio sam da da izađu iz crkve i razmontiraju šator u Savskoj te da u ponedjeljak razgovaramo s premijerom. Odbili su’, kazao je Matić.

12:08 Branitelje iz Savske koji su se krenuli pridružiti kolegama na Markovu trgu kod Kamenitih vrata zaustavila je policija

12:06 Ministar branitelja Fred Matić ušao je u crkvu na Markovu trgu kako bi razgovarao s braniteljima. Kaže da je došao razgovarati a ne provocirati. Na ulazu ga je dočekao Josip Klemm s kojim se rukovao

11:45 Dvjestotinjak branitelja iz Savske ulice stiglo je na Jelačić plac, s kojeg će se zaputiti prema Markovu trgu kao potpora tamošnjim prosvjednicima.

11:40 Novinarka Nacionala Orhidea Gaura pokušala je dostaviti hranu braniteljima, ali ju je policija spriječila u tome.

11:27 Branitelji kažu da su pokušali prijavili današnji skup, ali da policija to nije uvažila jer su zakasnili. Za jučerašnji, zbog neprijavljivanja, dobili su prekršajnu prijavu.

11:20 Branitelji koji prosvjeduju u šatoru u Savskoj 66 krenuli su prema Markovu trgu, javlja HRT 4. U koloni je oko 200 prosvjednika, a u stopu ih prati policija.

11:00 Hitna pomoć odvela je još jednog branitelja. Policajci koji dežuraju smjenjuju se zbog velike vrućine svakih 45 minuta.

10:54 Na Markov trg stigao je mobilni WC za invalide, za čije je postavljanje policija dala zeleno svjetlo.

10:40 Goran Marić, saborski zastupnik HDZ, pokušao je dostaviti braniteljima hranu i cigarete, ali ga je policija zaustavila i onemogućila u tome. Policija je naime dobila naredbu da se u crkvu mogu dostaviti samo lijekovi.

10:36 Branitelj Stevo Culej novinarima je izjavio da je sramota to da ministar policije dopušta da se u Borovu selu podigne spomenik četniku koji je bio sudionik masakra. Sve branitelje koje izađu iz crkve policija legitimira i onemogućuje im da se vrate u nju.

9:53 Jednom od branitelja pozlilo je i odvela ga je Hitna pomoć.

9:45 Građani, potaknuti pozivom, počeli su donositi hranu braniteljima.

9:10 Mario Filipi istaknuo je kako su oni samo htjeli razgovor i da odgovornost za sve snosi premijer Zoran Milanović.

9:07 Branitelji su istaknuli da žele znati tko je izdao zapovijed da se tako postupa s njima. Upitali su se je li to možda Predrag Matić, Hrvoje Dominić ili predsjednik Vlade Zoran Milanović.

9:05 Konferencija za medije održana je preko ograde jer, kako je kazao Glogoški, policija nije pustila novinare u crkvu. Smatra da će im životi biti ugroženi ako je napuste.

‘Mogu nas samo mrtve odnijeti odavde. Policija je sinoć htjela oteti Josipa Klemma, ali im to nije dozvoljeno’, kazao je Glogoški. Dodao je da branitelji imaju fiziološke potrebe koje nemaju gdje obavljati. Također je naveo da nemaju ni hrane ni vode. Pozvao je državne institucije na razgovor. U crkvi se, prema njegovim riječima, nalazi oko 130 branitelja.

9:00 Hitna pomoć stigla je na Markov trg i ušla u crkvu, a još se ne zna zbog čega.

8:58 Peđa Grbin rekao je za N1 televiziju da je prosvjed od osam do 22 sata legalan, ali ako je neprijavljen, podliježe prekršajnim kaznama. Dodao je i da mu je žao Đure Glogoškog jer dopušta da ga iskoriste.

115450

8:45 Željko Jovanović, zastupnik SDP-a, na putu za Sabor samo je kratko prokomentirao događaje na Markovu trgu kazavši da se branitelji ponašaju kao teroristi. Branitelji su od HDZ-ova zastupnika Šime Đurđevića zatražili da im dostavi vlažne maramice.

8:30 Đuro Glogoški najavio je da će branitelji održati konferenciju za medije u devet sati.

8:04 Vrata crkve su se otvorila i na njima se pojavilo nekoliko branitelja i svećenik, a nekoliko metara dalje na Trgu u krugu je petnaestak interventnih policajaca.

Među braniteljima koji su izišli bio je i bivši predsjednik HVIDRA-e Grada Zagreba Ivan Pandža. ‘Nemojte me puno pitati’, rekao je novinarima Pandža, od kojega je policija tražila da se legitimira.

Branitelji su se požalili da su potreseni, umorni i da im je bilo hladno. Vođa branitelja Đuro Glogoški, zbog kojeg je sinoć intervenirala Hitna pomoć, jutros je rekao da u osam sati neće izići iz crkve jer ne vjeruju nikome te da ostaju u crkvi do daljnjega.

Podsjetimo, na Markovu trgu prosvjedovati se može od osam do 22 sata.

U Mesničkoj ulici i dalje su jake policijske snage, no automobilom se može do nje. Policija je zbog izvanrednog stanja izazvanog braniteljskim prosvjedom blokirala pristup Markovu trgu.

U Savskoj cesti situacija je trenutačno mirna; branitelji pomno prate razvoj situacije na Markovu trgu. Jučer su dvaput blokirali Savsku i postavili plinske boce, no one su uklonjene i promet se normalizirao. Braniteljske udruge (uglavnom HVIDRA) iz ostalih dijelova Hrvatske sinoć su preko nacionalnih TV kanala najavljivale masovni dolazak autobusima u Zagreb u znak potpore suborcima i istomišljenicima.

Policija je sinoć u nekoliko navrata pokušala nagovoriti branitelje da iziđu iz crkve; čak su u jednom trenutku pokušali ući u nju. No prolaz su im zapriječili svećenici. Koliko je situacija bila ozbiljna, govori i to da je neko vrijeme intervenciju pratio i sam ravnatelj policije Vlado Dominić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...