PRSTOM U OKO: Jesmo li postali kopači kontejnera i sakupljači prehrambenog otpada sa zadarskih ulica?!

Znaš, radim ovdje više od 35 godina i nisam vidjela jadnijih ljudi od ovogodišnjih turista. Neki dan sam vidjela jednu Francuskinju kako kupi s poda bačene breskve. Rekla sam joj: “Madam, otrovat ćete se”, a ona meni, da neće da su cijele. Eto ti madam! Eto ti naših turista kako troše šolde. Ili neki dan, čovjek je bacio cijelu kašetu grožđa, što ovi stranci nisu počokali sve do zadnjeg zrna?! Sramota! Ništa, barem čistači nakon njih imaju manje posla, kazala nam je u ljeto 2012. godine nezaboravna baba Vuka, vječna čuvarica javnog wc-a na gradskoj tržnici i neponovljiva ikona grada Zadra.

Danas, tri godine kasnije, situacija je još gora. Naime, ti “bijedni” turisti teško da će se izboriti za svoj djelić “otpada” pod ovim zadarskim Suncem. Naime, osim Sunca i mora, najčešće viđena slika će im biti noge velikog broja naših sugrađana  koje vire iz krcatih kontejnera. Moramo priznati, zaista autohtona i reprezentativna razglednica našeg grada.

Ostaci hrane na pijaci

Dok su “kopači” kontejnera neko vrijeme bili uglavnom umirovljenici, u zadnje vrijeme su im se  pridružili i sve mlađi ljudi, nezaposleni, stranački neopredijeljeni, školovani s jedinim ciljem, preživjeti i prehraniti obitelj.

Naravno, u borbi za golim preživljavanjem već su označili teritorije te ukoliko im slučajno “zađete na teren” nije posve sigurno da ćete proći neozlijeđeni, glad ne pita.

Mnogi se pitaju kako smo od prosperitetnog industrijskog, kasnije i turističkog grada, postali “gomila smećara” na rubu  egzistencije, no odgovor,  kao i hrana leži na  ulici.

Pa tako, ukoliko ste zaista gladni, ne očekujte posao u ovom gradu, ali ono što možete, osim koristiti usluge socijalne samoposluge, ako ste sretnici pa  ostvarujete pravo na nju, svratiti na gradsku tržnicu iza 15 sati kada većina prodavača ode. Naime, uz nepotrebne kašete ostavljene djelatnicima gradske Čistoće, veliki dio njih solidarno ostavi i dio neprodanog voća i povrća, malo  uvenulog, ali još iskoristivog. Nije nešto, ali  u svakom slučaju bolje od  obroka  iz zaraznog kontejnera.

No, kako je rekla Francuskinja s početka priče, teško da ćemo se zaraziti, čini se da smo već stvorili imunitet na zaraze i dakako smeće, svih vrsta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...