Puljić: “Svi građani moraju poštovati zakon, a branitelji u tome moraju prednjačiti!”

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić komentirao je nemile događaje na Markovu trgu.

Žalostan sam i tužan što se to dogodilo na povijesnom mjestu gdje se održavaju sastanci najvažnijih institucija ove države. Posebice što se to zbiva uoči proslave Dana Gospe od Kamenitih vrata i Dana našeg glavnog grada Zagreba. A usto i uoči obilježavanja Dana Sabora, kazao je Puljić za Večernji list.

Je li Crkva dopustila ulaz braniteljima ili su oni ušli bez pitanja?

Ne bih znao puni odgovor na to pitanje. Morat ćete to pitati župnika i njegove nadležne u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Podržava li Crkva prosvjede branitelja?

Pravo prosvjeda je Ustavom i zakonima zagarantirano pravo svih građana. Branitelji, koji su najviše zaslužni za slobodu i demokraciju našeg društva, to znaju i u skladu s time i prosvjeduju. U tom vidu Crkva podržava njihove zahtjeve ako su legitimni i opravdani.

Trebaju li i branitelji poštovati zakon i prestati prosvjedovati u 22 sata kako to nalaže zakon?

Svi građani moraju poštovati izglasane zakone. Branitelji, koji su, kako rekoh, najzaslužniji za slobodu i demokraciju našeg društva te ustanovljavanje zakonodavnih, upravnih i sudbenih institucija, moraju u tome prednjačiti. Ta za to su se borili i živote svoje izložili.

Jesu li svećenici pravilno postupili napravivši živi zid između policije i branitelja?

Dobro je što su se svećenici zatekli kao tampon-zona između branitelja i redarstvenika pa nije došlo do fizičkog kontakta. To je ublažilo napetost koja je bila vrlo opasna. Učinili su, dakle, uslugu općem dobru, smirivanju situacije i mogućem traženju izlaza.

Podržava li Crkva nekritički branitelje, pa čak i kad krše zakon?

Crkva je svjesna velikog uloga koji su svojom borbom dali naši branitelji. Zato ih cijeni, poštuje i podržava. Ne nekritički kako vi sugerirate, nego u duhu onog poznatog Pavlova upozorenja mladom Timoteju neka “bdije, propovijeda, prijeti i opominje; bilo to zgodno ili nezgodno”. To je, uz onu pozitivnu ulogu naviještanja evanđelja, dužnost i zadaća Crkve.

Hoće li i Crkvi štetiti izravan angažman u politička pitanja?

Svaki angažman u političkim pitanjima može štetiti Crkvi, ako se doista ustanovi da je posrijedi politika. U slučaju prosvjeda branitelja čini se da to nije striktno političko, nego egzistencijalno pitanje. Crkvi je u tom smislu mjesto s onima koji su ugroženi. Žao mi je što se oni tako osjećaju. Treba im pomoći i učiniti sve da se oslobode takvih negativnih primisli.

Kako pronaći rješenje?

Sjesti, razgovarati i pregovarati. Ne ”preko nišana, po trgovima i na ulici”, nego u zakonitim institucijama i s legitimnim predstavnicima. Vjernici će sa svojim pastirima popratiti takve susrete molitvom onoj kojoj se u ovom mjesecu svibnju posebice utječemo jer je Majka i zagovornica naša. Dao Bog da stvari čim prije krenu na dobro.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...