Putin diže avione da osigura sunčano nebo iznad Moske

Da bi osigurao čisto nebo i sunčano vrijeme tijekom proslave Dana pobjede, 9. svibnja, predsjednik Rusije Vladimir Putin će utrošiti oko 6,7 milijuna eura za avionsko prskanje oblaka u okolini Moskve koktelom kemijskih sredstava u ranim jutarnjim satima, izvještavaju zapadni mediji.

Planirano je da ovaj zadatak obavi deset aviona koji će poletjeti iz baze sjeverno od Moskve.  Zbog ove intervencije mogla bi biti ugrožena udaljena sela udaljena i do 90 kilometara od Moskve, koja bi se mogla naći na udaru poplava.

Koktel koji će osigurati sunčan, ili bar suh dan 9. svibnja nad Moskvom sastavljen je od srebrnog jodida, tekućeg dušik i suhog leda.

Ova tehnika se primenjuje širom svijeta da bi se spriječila magla na aerodromima, prevelike štete od olujnog nevremena u velikim gradovima ili da bi se potaknule snježne padavine u skijalištima.

Ovaj sistem, inače, ne funkcionire uvijek.Tako za Dan pobjede 2012. avioni nisu uspjeli raščistiti tmurno nebo iznad Moskve.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...