Samonikla biljka koja se sprema na sto načina

Motar je biljka koja samoniklo raste uz more i zbog toga ima slankast, ali blagi okus. Poznat i pod nazivima matar, petrovac ili šćulac, motar ima okus mora, a mnogi ga uspoređuju s okusom šparoga ili kapara.

U Francuskoj i Italiji motar još uvijek nazivaju biljkom Sv. Petra jer njegovi listovi postaju zreli za branje oko blagdana Sv. Petra i Pavla krajem lipnja. Dakle, njegovo najbolje vrijeme tek dolazi i stignete ga ubrati.

Motar ima mesnate i čvrste listove, a najukusniji su ako ih ubirete tijekom travnja, svibnja i lipnja. Možda ste se nekad izležavali pored njega na plaži, a niste ni znali o kakvoj se deliciji radi. Davno su ga pomorci kiselili u octu i nosili na putovanja kao lijek protiv skorbuta, a zahvaljujući bogatstvu C vitaminom. Osim na plaži, pronaći ćete ga kako raste iz kamena i ima čvrste male cvjetove koji se ne konzumiraju. Doba cvjetanja je kolovoz i rujan, a cvjetovi su zeleno-žute boje.

Kuhanje motara

Ako vam je okus svježeg motra prearomatičan, možete ga sušiti jer će izgubiti dio glavnog sastojka dilapiola pa se može dodavati raznim jelima i biti će puno blaži.
Osim u salatama ili ukiseljen, kao što su to radili pomorci, motar će se odlično slagati s ribom i svim ostalim mediteranskim namirnicama, s obzirom na to da dolazi iz takvog podneblja.

Kada ga kuhate, ne morate soliti vodu jer je motar slan sam po sebi, a ovisno o čvrstini biljke, potrebno mu je najviše 15 minuta kuhanja. Nakon toga ga možete jednostavno napraviti kao blitvu s krumpirom uz malo češnjaka i maslinova ulja. Tradicionalno se motar kiseli još od antičkog doba.

Uz pripremu kao blitvu s krumpirom, motar se radi i kao varivo, fritata s jajima, ali ništa vas ne sprečava da ga stavite u lazanje, na pizzu ili napravite krem juhu. Također ga možete ga blanširati i zamrznuti za zimske dane.

Motar je odličan za zdravlje

Dok se u nekim stranim zemljama motar može kupiti samo u trgovinama i ne po uvijek pristupanim cijenama, kod nas ga možete ubrati čim ste na obali. Kao što se kieslio, bio je poznat i kao ljekovita biljka. Listovi motara koriste se u liječenju tegoba mjehura, za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi, kod problema s mokrenjem i bubrežnim kamencima, tegoba želuca, ali i protiv viška kilograma. Eterično ulje motara pak ima aminokiseline, kumarine i flavonoide.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...