Štimac: “Prvenstvo je neregularno, treba istražiti i HNS!”

Što će za svjetski nogomet i njegovu čelnu organizaciju značiti uhićenja čelnih ljudi, i hoće li to i kakve posljedica imati i u Hrvatskoj, u Novom danu Tihomira Ladišića uživo iz Splita govorio je bivši reperezentativac, nacionalni izbornik i trener Igor Štimac.

Jeste li iznenađeni uhićenjima i optužbama za korupciju, ucjenu i pranje novca u samom vrhu svjetskog nogometa?

– Svakako da jesam. U takvoj organizaciji ne očekujete takav broj gluposti. Očigledno je da su sva ona govorkanja posljednjih godina bila istinita i uhićenja su sada na djelu, kazao je štimac u razgovori za N1 televiziju.

Ono što se svi pitaju, kako je moguće da za sve te milijunske iznose i događaje oko kupavanja mjesta održavanja Svjetskih prvenstava nije znao i nije optužen sam Sepp Blatter?

– Teško je vjerovati da nije znao jer sve su to mahom njegovi najbliži ljudi. Kad gledamo unatrag i razmatramo sve optužbe na njegov račun, ova im akcija daje za pravo u svim njihovim optužbama. Blatteru neće biti lako.

“Treba istražiti sve pa tako i poslovanje HNS-a”

Je li točno kako je Hrvatska u FIFI godinama imala povlašteni položaj i posebno dobre odnose sa Blatterom?

– Ne znam. Teško je vjerovati u te stvari. Od logistike i važnijih mjesta unutar same organizacije nikad nismo umali nekog visokopozicioniranog i bliskog vrhu FIFA-e. Imali smo bolje odnose u UEFA-i. U FIFA-i se nikad nismo uspjeli približiti višim funkcijama.

Sve je više vrlo glasnih poziva za ostavkom i smjenom Blattera. Bi li trebalo odgoditi sutrašnje glasanje o novom predsjedniku FIFA-e?

– To bi bio odgovoran čin. Nakon ovakve akcije ići odmah u vlastiti reizbor bit će pogubno i za Blattera. On bi pokazao odgovornost kad bi pričekao kraj akcije i dokazati svoju nevinost. Ovo u petak bi bilo na silu samo da se zadrži pozicija.

Istražitelji najavljuju nastavak istrage, može li se ona proširiti i na Hrvatsku?

– Ma ja se ne bih toliko zabrinjavao po tom pitanju. U nas su se počeli raščišćavati odnosi u tom smislu. Mi smo premala zemlja da bismo bili meta interesa bilo koga. U FIFA-i se radi o milijardama eura. To je ogroman izazov za one koji su labilni i nisu dovoljno odgovorni.

Treba li istražiti poslovanje i odluke HNS-a?

– Treba istražiti sve i svakoga tko je upleten u bilo kakvu akciju. Ovo će biti veliki udarac nogometu i same optužnice će se sigurno odraziti na sve nogometne organizacije na svijetu. No nogomet je prevelik biznis i ići će dalje bez obzira na par pojedinaca.

“Šuker si je povećao kancelariju i to je sve što je napravio za hrvatski nogomet”

Kako komentirate činjenicu da će se na Poljudu igrati velika utakmica Hrvatska Italija bez publike?

– Žalosno. Nakon toliko godina izbivanja iz Splita doći u situaciju da se igra pred praznim tribinama. Ali prihvatimo to kao jedan novi početak. Osobno držim da je to sve jedna nova stranica koja počinje s figom u džepu od strane onih koji upravljaju HNS-om.

Glavni problem je neujednačen odnos HNS-a prema ostalima, izuzev Dinama. To je počelo još kad je krenula kampanja za novog predsjednica HNS-a. Hajduk je donekle usamljen u toj borbi jer je premalo onih koji su u stanju reći što misle, a s druge strane je problem i izostanak rezultata na terenu.

Smatram da Hrvatska još uvijek ne funkcionira kao pravna država. I sve dok ovo društvo bude pod utjecajem korupcije i poltrona neće nam biti bolje. Upravo odatle i jeste ta psihoza od strane onih koji bi trebali biti odgovorni u nogometu. Bit će bitne promjene na puno većoj razini, onoj političkoj, a onda bi sve ostalo moglo doći na red”.

Završava li ova sezone HNL-a na regularan način?

– Nažalost ne. Odluka o licenciranju s kojom je Zadar izbačen u drugu ligu je očito učinilo ovo prvenstvo neregularnim. Odlakle ludost tim ljudima da to objave samo dva kola prije kraja prvenstva. Iznenadili smo ih pobjedom protiv Hajduka jer su vjerovali da nećemo doći do tri boda tamo. Pitanje je što je HNS i na koji način se obračunavaju s onima koji ne razmišljaju kao oni, kazao je Štimac i dodao

– Mi u Zadru smo u tijeku priprema za iduću sezonu. Imamo prijateljsku utakmicu u srijedu i pripremat ćemo kadar za iduću sezonu. U Zadru smo pomaknuli i pitanja strateškog razvoja kluba i nogometa. Gradit će se nogometni kamp što osigurava nogometnu budućnost. Puno je posla obavljeno u protekla četiri mjeseca.

Kako Davor Šuker vodi HNS? Jeste li mu iznijeli sve te probleme?

– S Davorom nisam razgovorao. Kratko smo se vidjeli u nekoliko navrata nakon mog odlaska s mjesta izbornika i više nisam imao razloga za sastanke. On je samo nastavak zadnjih pet godina Markovićeve vladavine. On je svoj cilj ispunio i ušao u Izvršni izbor UEFE. To je sve što će on napraviti za hrvatski nogomet. Napravio je sebi novu kancelariju, proširio ju je na 500 kvadrata dok su drugima uredi smanjeni, i to je sve što je napravio.

Mediji prenose kako se niste odazvali sudu na svjedočenje? Je li to točno?

– Ne, nije točno. Imao sam trenažni proces i to je opravdan razlog za izostanak. Suđenju ću se odazvati jer je to moja građanska dužnost, zaključio je Štimac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...