Što bi ostalo od Zemlje da se sav led otopi?

Činjenica je da se razina svjetskih mora iz godine u godinu podiže sve većom brzinom, a to znači da globalno zatopljenje ne možemo zaustaviti.

Donedavno nije bilo jasnih podataka koji bi ukazivali na točku nakon koje je katastrofa izvjesna. U nekoliko posljednjih godina izvješća ukazuju na to da se prag kojega bismo se morali čuvati nalazi na 450 dijelova CO2 na milijun.

Ako se premaši ta razina, smatraju znanstvenici, u idućim ćemo se stoljećima vjerojatno suočiti s otapanjem ledenih pokrova Grenlanda i zapadne Antarktike, što će pak silno podići morsku razinu, piše National Geographic.

Četiri stotine i pedeset dijelova na milijun još je uvijek samo najbolja procjena. Ali poslužit će kao cilj do kojega čovječanstvo nikad ne bi smjelo stići. A on se primiče, i to brzo. Ako se koncentracije nastave godišnje povećavati za dva dijela na milijun, onda ćemo problematičan broj dostići za samo tri i pol desetljeća. Tako ćemo vjerojatno stvoriti planet bez leda, na kojem će prosječna temperatura iznositi 27, umjesto sadašnjih 15 stupnjeva Celzijusa

Pogledajte video koji pokazuje kako bi u tom slučaju izgledala Zemlja i što bi se dogodilo s velikim gradovima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...