Što se događa s tijelom kada popijemo gazirano piće?

Gazirana pića često konzumiramo kada smo umorni i želimo se na brzinu energizirati. Međutim, znate li što se točno događa u našem organizmu kada ih pijemo?

Gazirana pića brzinska su rješenja za podizanje energije kojima svi često pribjegavamo. Uvijek ispune svoju svrhu i trenutno nas zadovolje s velikom količinom šećera. Upravo je to jedan od razloga zašto stručnjaci upozoravaju da ih ne treba konzumirati svakodnevno i u velikim količinama.

Pogledajte što se točno događa u našim tijelima u periodu od sat vremena nakon konzumacije gaziranog pića.

10 minuta: Između 8 i 16 žličica šećera (ovisno o vrsti pića) ulazi u vaš organizam. Vaši okusni pupoljci ne registriraju veliku količinu slatkoće zato što ju fosforna kiselina ublažava.

20 minuta: Količina šećera u krvi naglo raste. Vaš organizam na to odgovara izlučivanjem inzulina i pretvaranjem unešenog šećera u masti.

40 minuta: Kofein iz gaziranog pića se uspješno apsorbirao. To vas razbuđuje i raste vam krvni tlak.

45 minuta: Zbog kofeina vaše tijelo povećava proizvodnju dopamina, neurotransmitera koji stimulira i aktivira centre za zadovoljstvo u vašem mozgu. Stručnjaci kažu da kofein manipulira proizvodnjom dopamina baš poput droge i na taj način utječe na naše raspoloženje i ‘tjera’ nas da se osjećamo dobro.

60 minuta: Razina šećera u krvi naglo počinje padati što opet uzrokuje neugodan osjećaj umora i letargije kojeg smo se željeli riješiti konzumacijom gaziranog pića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...