“Teroristi su planirali napade s mnogo civilnih žrtava”

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov najoštrije je osudio pokušaj narušavanja reda i sigurnosti Makedonije koji je imao za cilj destabilizaciju zemlje i naglasio da je spriječena namjera terorista da izazovu kaos u zemlji.

”Na sjednici Nacionalnog savjeta za sigurnost, kojoj su prisustvovali predstavnici oporbe, najoštrije je osuđen udar na sigurnost zemlje, čiji je cilj bio destabilizacija Makedonije”, rekao je Ivanov.

Poslije sjednice na kojoj se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u zemlji zbog napada oružane terorističke grupe na policiju u Kumanovu, predsjednik Makedonije je rekao da su u akciji koja je okončana sve institucije imale konkretne zadatke, a da su teroristi imali namjeru izvršiti više napada na više lokacija s mnogo civilnih žrtava.

Ivanov je rekao da su najviše makedonske institucije u konzultaciji s obaveštajnim službama znale da teroristi nemaju podršu lokalnog stanovništva, ali da ih nisu podcijenili i zato je akcija bila tako velikog obujma.

NATO i EU bili obaviješteni o postojanju ove naoružane grupe

O postojanju ove grupe, kako je rekao, ranije je obavijestio predstavnike NATO-a i EU, ali ”ta komunikacija nije dala puno rezultata”.

Ivanov je ukazao na to da je za sada najvažnije, da NATO i EU shvate da je to što ”drže Makedoniju mimo europskih integracija jedan od razloga za oružani sukob koji se dogodio u Kumanovu”.

Ivanov je istaknuo i da je u ovom trenutku bitno da se uspostavi politički dijalog između predstavnika vlasti i oporbenih stranaka navodeći da je krajnje vrijeme da se ti razgovori intenziviraju.

Makedonski predsjednik je izrazio žaljenje što su ih ovakvi događaji primorali da sjednu za stol.

Ivanov je pozvao sve građane, bez obzira na etničku pripadnost, na smirenost, kako ne bi došlo do destabilizacije zemlje i dodao da mu je, kao predsjedniku, potrebna staloženost čitave javnosti.

On je izrazio sućut obiteljima pripadnika policije koji su u sukobima s teroristima dali život za Makedoniju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...