Trgovci muku muče s lopovima koji kradu sve što mogu skriti u torbu ili pod kaput

Trgovci muku muče s lopovima koji kradu sve što mogu sakriti u torbu ili pod kaput.

U Kauflandu biftek, u Konzumu skupa “žestica”… samo su dio “trofeja” koji, kad je o kradljivcima riječ, sve češće pune naslove crnih kronika. No kako svaka krađa do 2000 kuna po zakonu spada u prekršaj, što znači da bi trgovci počinitelje morali privatno goniti, puno ih se izvuče nekažnjeno, dok ih većina, drži se, nije ni uhvaćena s “prstima u pekmezu”.

Zašto bi platile?

– Krade se sve, parfemi, olovke za oči, lakovi za nokte, šamponi, boje za kosu…, a što je najgore, siromaštvo je za to najmanje krivo. Ne računajući organizirane skupine koje kradu da bi preprodale, sve je više tinejdžerica koje će maskaru, primjerice, ukrasti iz obijesti ili zbog adrenalina. Zašto bi nešto platile, kad mogu ukrasti, na što ihpotiče društvo, pa gotovo nema dana da nekoga ne uhvatimo i ne zovemo policiju, a ako je u pitanju maloljetna osoba, intervenira i socijalna služba –- kaže nam prodavačica u jednoj zagrebačkoj drogeriji, koja je željela ostati anonimna.

Kako bi izbjegli nevolje i objašnjavanja s poslodavcima, od kojih većina nije htjela odgovoriti ni na službene novinarske upite o toj temi, i ostalim prodavačima garantirali smo anonimnost. U trgovinama odjeće uvjereni su dakako najviše robe nestane u kabinama za isprobavanje, no kako lopovi skinu i plastične “čipove” s majica, hlača… kako bi nesmetano, bez zvonjave, izašli iz trgovine, još nisu dokučile. U prosjeku uhvate dvoje kradljivaca tjedno, žale se u jednom poznatom lancu odjeće, čak i starije žene, dok se u dućanu obuće još jednog poznatog brenda protiv svakodnevnih krađa bore i razdvajanjem parova skupljih cipela i tenisica –- jednu drže u kutiji, a drugu u skladištu.

Neki kradljivci potiho pokušavaju izgladiti problem, neugodno im je, drugi čak prijete ili su i nasilni. A kako ima poslodavaca koji će štetu naplatiti od zaposlenika, kojih je sve manje po kvadratu trgovine, i poštenim se kupcima događa da ih zamole da pokažu torbu ili se zaštitar za njih u dućanu prilijepio poput priljepka. Matija Mandić, direktor marketinga i prodaje Lesnine, odgovara kako u njih kradu uglavnom manje brendirane proizvode čiju ambalažu naknadno pronađu bačenu među namještajem.

Skupe parnice

Kad je “špeceraj” pak u pitanju, lopovi su, čini se, najdomišljatiji. Ima “izjelica” koji voće, čokolade, kekse, pojedu na putu do blagajne i ambalažu ostave usput. Ili pak na polici ostave ambalažu, iz koje se otuđili konzerve, žilete, parfeme…Neki na vagi izmjere par komada voća ili povrća, nalijepe cijenu, pa onda još dodaju “dobre vage”, dok vještiji po dućanu “operiraju” s dvostrukim haljinama, džepovima, suknjama, dječjim kolicima, torbama obloženim aluminijskom folijom… pa u Konzumu, doznajemo, provode sustavne preventivne mjere, od ugradnje sustava tehničke zaštite do usluga tjelesne zaštite te edukacije zaposlenika.

– Najčešće se kradu skupa alkoholna pića, vina, kava, skuplje čokolade i bombonijere, kozmetika, sirevi, suhomesnati proizvodi… –- nabrajaju uiz Konzumua, dok u Sparu Hrvatska ističu kako kod njih nema pravila.

– Krade se sve što se može sakriti u torbu, pod kaput, u džep –- odgovaraju te dodaju kako nemaju ni posebanni profil kradljivaca, osim što se pokaže da su neki od njih “stalni”. Budući na to da se puno toga utvrdi tek na inventuri, teško je govoriti o mjesečnim štetama koje su im pričinjene, osim da u prosjeku imaju 300 ustanovljenih krađa.

– Trgovačke kuće obično izbjegavaju goniti lopove za robu jeftiniju od 2000 kuna jer troškovi suđenja premašuju vrijednost ukradene robe. No mi kazneno gonimo sve koje uhvatimo dva puta u krađi u bilo kojoj našoj trgovini, i to bez obzira na iznos. Jednostavno želimo poručiti kradljivcima da to kod nas ne mogu raditi  kažu u Sparu.

Iako ih parnice koštaju skuplje od krađe, do sada su, napominju, sve riješene u njihovu korist. Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, što je prošlo u Saboru, prag tolerancije krađa smanjit će se na 1000 kuna. No u Sparu smatraju kako s time neće pasti broj lopova jer će i tada paziti da kradu “ispod praga” iznad kojega će ih se goniliti po službenoj dužnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...