Tvrtki RMC izdano 14 rješenja o uklanjanju i 13 prekršajnih naloga za ilegalno postavljene jumbo panoe

Tvrtka Ross Media Consulting – RMC, u vlasništvu Darka i Igris Smrkinić, ilegalno je postavila još prije četiri godine nekoliko jumbo panoa na raznim lokacijama u gradu Zadru, a oni najuočljiviji postavljeni su na zemljištu MORH-a ili nekih drugih institucija koje su sporne terene dale na korištenje i upravljanje Gradu Zadru te na zemljištu Hrvatskih šuma.

Odjel za Komunalne djelatnosti Grada Zadra, odnosno nedavno postavljena pročelnica Ivana Vanjak potvrde o legalnosti za spomenute panoe čini se izdaje samo kada se mediji interesiraju za iste ili tek tada smisli izgovor zašto komunalni redari pune četiri godine gledaju ilegalni marketing na zemljištu koje je dano na korištenje Gradu.

Naime, RMC je još 2011. godine postavio 6 ilegalnih jumbo panoa na području bivšeg vojnog objekta kod Rotora na Ravnicama. Čini se da je postala praksa  u gradu da se panoi prvo postave na gradsko, zemljište dano Gradu na korištenje ili koju drugu javnu površinu, i tek onda ukoliko se ukaže potreba, odnosno ukoliko se za panoe netko raspituje traže legalizaciju istog. Panoi su postavljeni na način da bude neupadljivo građanima, jedan po jedan te svako toliko pojavi se nekoliko novih na raznim lokacijama u gradu i izvan njega.

RMC panoi kod rotora

RMC pod političkom protekcijom gradska zemljišta (zemljišta dana na korištenje Gradu Zadru op.a) te zemljišta Hrvatskih šuma, itd. koriste kao vlastita te postavljaju reklamne panoe bez prethodne suglasnosti komunalnog ureda Grada Zadra, stvarajući na taj način lokalni monopol te nelojalnu konkurenciju ostalim marketinškim tvrtkama. No, nije im toliko niti za zamjeriti kada odgovorni u samom Gradu ne znaju kojim zemljištima upravljaju.

Na pitanje da li je moguće da su na ovakav previd gradske vlasti utjecali njegovi dobri odnosi s vlasnicima RMC-a, dogradonačelnik Zvonimir Vrančić  nije želio dati odgovor.

– Ništa ne znam! Nisam distanciran, ali nisam na tome ništa radio. Nazovite Ured gradonačelnika i pitajte, kazao nam je dogradonačelnik Vrančić i prije nego smo dovršili pitanje, iako je činjenica da su jambo panoi postavljeni upravo za njegovog mandata kao gradonačelnika Zadra.

Zvonimir Vrančić

Već uobičajeno, gradonačelnika Kalmetu dobiti na mobitel bilo je ravno hrvatskoj misiji na Mars, stoga smo mu uputili pisani upit koji je u međuvremenu proslijeđen Odjelu za komunalne djelatnosti u Gradu Zadru. Očekivani odgovor dobili smo nakon “samo” 12 dana i to nakon intervencije glavnog urednika s obzirom da na neke novinarske upite iz Gradske uprave odgovore nismo dobili još od studenog 2014. godine.

– Postoji 6 velikih reklamnih panoa u Ulici Marka Marulića (Ravnice-rotor), koje u svom upitu navodite i postavljeni su odjednom. Nalaze se na zemljištu u vlasništvu MORH-a. Reklamni panoi na cesti DC Zadar-Vir (kod ulaza na deponij) nalaze se na zemljištu u vlasništvu Hrvatskih šuma pod upravom Šumarije Zadar. Komunalni redar nema ovlasti uklanjati predmete i stvari s površina koje nisu u vlasništvu Grada Zadra odnosno javne površine. Komunalni redar za navedene reklamne panoe može samo izdati Rješenja da stranka ishoduje odobrenje ili iste sama ukloni, a što je za navedene reklamne panoe, od 2011. godine do danas učinjeno 14 puta. Osim toga, u skladu sa svojim ovlastima temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu komunalni redar je izdao 13 prekršajnih naloga za navedene panoe od 2011. godine, kazala je Ivana Dadić, viša stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru.

U svom tom gradskom neznanju zanimljivo je spomenuti kako se na tim istim ilegalno postavljenim jumbo panoima uredno oglašavaju neke gradske tvrtke te tako i one same oštećuju “svoj” gradski proračun.

Zanimljiva je i činjenica kako je u vrijeme postavljanja ilegalnih panoa gradonačelnik Grada Zadra bio sadašnji dogradonačelnik Vrančić, dok je član Uprave Hrvatskih šuma bio današnji dožupan Božidar Longin.

Božidar Longin, Zdenka Zrilić, Zdenko Zrilić

Iako iz Grada Zadra navodno ne znaju da im je MORH predao teren na Ravnicama na korištenje pa tvrde kako komunalni redar nema ovlasti uklanjati predmete i stvari s površina koje nisu u vlasništvu Grada Zadra iz MORH-a ističu kako su upravo navedenu nekretninu gdje se nalaze reklamni panoi predali na korištenje Gradu Zadru još prije punih 11 godina iz čega pravno proizlaze i obveze na navedenoj onoga tko ju koristi.

– Možemo vas izvijestiti da je MORH, temeljem Odluke ministra obrane predmetnu nekretninu predao na korištenje Gradu Zadru 1994. godine. Ne raspolažemo informacijama o postavljanju panoa na zemljištu predmetne nekretnine, stoga predlažemo da se za predmetno obratite nadležnim službama Grada Zadra ili Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), kome je MORH 17. srpnja 2014. godine predao na upravljanje predmetnu nekretninu, naglasili su iz samostalne služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Na kraju, pitamo se kada bi primjerice Pero Perić, otvorio tvrtku za 10 kuna i došao na ideju postaviti nekoliko jumbo panoa na Ravnicama ili primjerice na cesti Zadar – Nin, kod ulaza na deponij, a da nije rodbinski, prijateljstvom  i/ili kumstvom povezan s  određenim članovima gradske i/ili županijske uprave, u kojem vremenskom roku nakon izdavanja prije navedenog Rješenja komunalnog redarstva bi njegovi panoi bili uklonjeni?! Niti nakon četiri godine? Teško.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...