U HBOR-u naštimali povlaštene kamate taman da ne plate porez

Otkriće da Hrvatska banka za obnovu i razvoj svojim zaposlenicima odobrava povlaštene stambene kredite potaknulo nas je da istražimo porezni aspekt takvih kreditnih aranžmana.

Povoljnije kamatne stope od tržišnih na kredite koje pravne osobe daju fizičkim osobama u određenim slučajevima mogu se smatrati primicima u naravi odnosno drugim dohotkom na koji treba platiti odgovarajući porez.

Međutim, u HBOR-u su vodili računa o tome pa su kamatne stope naštimali na najnižu moguću razinu a da pritom korisnici kredita ne podliježu plaćanju poreza. Naime primitkom po osnovi povoljnijih kamata smatra se razlika između ugovorene niže i stope kamate od tri posto godišnje, a evo što su nam odgovorili iz HBOR-a na upit o poreznom tretmanu odobrenih kredita.

‘Visinu kamatnih stopa HBOR usklađuje sa Zakonom o porezu na dohodak kojim je u članku 14. stavak 3. definirano da se primitkom u naravi po osnovi povoljnih kamatnih stopa smatraju ugovorene niže kamatne stope od tri posto godišnje, što znači da kamata na kredit od tri posto ne predstavlja primitak u naravi i ne podliježe obvezi plaćanja poreza.’

Prema podacima HBOR-a, sadašnjim i bivšim zaposlenicima odobreno je 166 kredita u vrijednosti od 71 milijun kuna. Nakon što su ovi podaci iscurili u javnost ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras brzinski je prebacio odgovornost na bivšu HDZ-ovu vladu i najavio ukidanje ovog osebujnog kreditnog programa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...