U Hrvatsku bi trebalo doći oko 200 izbjeglica iz Sirije?

Komisija želi natjerati države članice EU da između sebe ravnomjerno rasporede i zbrinu 20 tisuća izbjeglica godišnje.

Europska komisija planira u srijedu usvojiti plan prema kojemu bi države EU primile i među sobom rasporedile 20 tisuća izbjeglica iz Sirije, a iako računica za svaku državu pojedinačno još nije poznata, Hrvatska bi mogla biti suočena sa zahtjevom da zbrine dvjestotinjak takvih izbjeglica.

Dokument Komisije, čiji je nacrt procurio u Wall Street Journal, najavljuje uvođenje mjera koje uključuju “mehanizam distribucije osoba, kojima je jasno potrebna međunarodna zaštita” a taj bi mehanizam “omogućio pošteno i ravnomjerno sudjelovanje svih država članica u ovom zajedničkom naporu”. Od 28 članica EU, Danska, Irska i Velika Britanija imaju izuzeće od zajedničke politike prema izbjeglicama i azilantima, što znači da predloženih 20.000 izbjeglica treba biti raspoređeno na 25 država s 432,3 milijuna stanovnika. Bude li kriterij za raspodjelu samo broj stanovnika, tada Hrvatska s 4,3 milijuna stanovnika može dobiti zahtjev da primi 200 izbjeglica.

Ekonomska snaga

No, nacrt dokumenta, koji je procurio u Wall Street Journalu, navodi da će drugi kriteriji u računici biti i ekonomska snaga i stopa nezaposlenosti u svakoj pojedinoj državi. Kako je hrvatski BDP puno manji, a stopa nezaposlenosti puno veća od prosjeka EU, moguće je da će to smanjiti broj izbjeglica koje bi Hrvatska trebala zbrinuti. Ti izbjeglice nisu migranti koji pokušavaju preploviti Sredozemno more, već ljudi koji su iz Sirije pobjegli u neki od izbjegličkih kampova u okolnim zemljama, odakle bi se relocirali u zemlje EU.

Hrvatski stav se ne zna

Premijer Zoran Milanović na posljednjem summitu EU krajem travnja nije želio potvrditi spremnost Hrvatske da sudjeluje u takvom mehanizmu.

– Mislim da postoje države u Europi koje mogu podnijeti malo veći teret od nas – rekao je tada. No, nakon što Komisija predloži novi plan, i Hrvatska će se morati izjasniti za ili protiv tog plana. Izvori upućeni u hrvatski stav prema toj raspravi u EU kažu da će Vlada proučiti prijedlog Komisije kad on bude službeno usvojen i odgovoriti podacima o onome čime Hrvatska raspolaže i čime može pridonijeti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...