U Ražancu danas počinje snimanje belgijskog filma “Uzvodno rijekom”

U Ražancu nedaleko Zadra danas počinje snimanje filma Uzvodno rijekom (En amont du fleuve) belgijske redateljice Marion Hänsel, u produkciji belgijske kuće Man’s Films i uz servisnu produkciju hrvatske kuće Kinorama. Film će se u potpunosti snimati u Hrvatskoj, većinom u Zadarskoj županiji.

Uzvodno rijekom je psihološka avantura o dvojici polubraće koje smrt oca dovodi u Hrvatsku, a koji do tog događaja nisu znali za postojanje jedan drugoga. Glavne uloge u filmu tumače Sergi Lopez (Panov labirint) i Olivier Gourmet (Sur mes lèvres/Čitaj mi s usana, La promesse/Obećanje), dok sporedne uloge u filmu igraju hrvatski glumci Igor Kovač i Nikša Butijer.

Film će se u potpunosti snimati u Hrvatskoj, većinom u Zadarskoj županiji, na sljedećim lokacijama: Ražanac, Zračna luka Zemunik, Novsko ždrilo, rijeka Zrmanja, NP Krka, NP Paklenica, park-šuma Musapstan u Zadru te Kula Jankovića u selu Islam Grčki blizu Zadra.

Dvije trećine filmske ekipe čine hrvatski filmski djelatnici (scenograf, vođa snimanja, majstor scene, asistent režije, scripter, specijalni efekti, itd.). Za ukupno 30 dana snimanja u Hrvatskoj, producentska kuća Man’s Films planira potrošiti oko 4,5 milijuna kuna, a kroz filmske poticaje HAVC-a ostvarit će povrat od 20 posto priznatih lokalnih troškova.

Široj javnosti je malo poznato, ali zapravo činjenica da su naselja općine Ražanac bila mjesto snimanja nekoliko filmova ne bi trebala nikoga  iznenaditi. Raznolik, autentičan, na nekim dijelovima surov ali prije svega spektakularan krajolik pokazao se idealnom scenografijom za snimanje filmova. Povijesne građevine i ruševine, dugačke pješčane ili kamenite plaže, široka zelena polja, maslinici, vinogradi, šume, skrivene uvale, zelena brda i velebni Velebit kao idealne pozadine, glavna su obilježja ovog kraja.

Na ovom području snimani su “Avanture Odiseja” (L’Odissea), “Sezona lova”, “Jahači Oluje” (Les Cavaliers de l’orage) te “Što je muškarac bez brkova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...