Ugradili razdjelnike, a računi ogromni

Zagrepčane koji su ugradili razdjelnike posljednji računi za grijanje ostavili su bez teksta. Umjesto ušteda i nižih rata koje su im razdjelnici donijeli prijašnjih mjeseci, račun za ožujak bio je veći čak i od računa za hladniji siječanj.

Poskupljenje im je donio novi Pravilnik o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju koji je u ožujku donijelo Ministarstvo gospodarstva.

Tim pravilnikom definirano je da se računi neće obračunati na dosadašnji način (80 do 90 posto prema razdjelniku i 10 do 20 posto po kvadraturi) već će, ako više od 30 posto stanara koji su ugradili razdjelnike uštedi više od prosjeka svih stanara s ugrađenim razdjelnicima, taj mjesec omjer potrošnje biti 50:50.

”Država nas je prvo natjerala da ugradimo razdjelnike kako bismo uštedjeli na računima i energiji, a sada, nakon što smo za njih dali i nekoliko tisuća kuna, grijanje nam opet naplaćuju prema kvadraturi stana. Nama je račun za siječanj, za vrijeme najveće zime, iznosio 240 kuna jer se naplaćivalo po razdjelnicima, a račun za ožujak, kada se gotovo nismo ni grijali, iznosi nam 280 kuna”, požalio se mladi bračni bar Branka i Zvonimir Tica.

Iz HEP-a su kazali da je riječ o pravilniku koji je donijelo Ministarstvo gospodarstva koji su morali primijeniti, no da primaju bezbroj prijava poziva i protestnih pisama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...