Na Kolegiju gradonačelnika pročelnik Kasap najavio

Uređuje se Trg tri bunara: Traže se Idejna rješenja putem postupka javne nabave

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Istina je ono što su pisali neki mediji kako je Trg tri bunara prelijep zadarski detalj, na žalost sramotno zapušten. Ja se s tim slažem i ovo je dokaz da pratimo glas javnosti. Konzervatorska brige za prostor srednjovjekovnih bunara moguć je početak uređenja tog Trga na kojem su bunari sramotno zapušteni, a tzv. Trg pretvoren je u parkiralište s ugostiteljskom terasom. Na samom Trgu nalazi se kuća Bianchini koja ima povijesni značaj zadarske graditeljske prošlosti. Trg tri bunara trebao bi biti uređeni javni prostor uz Arsenal, današnji hotel Bastion i perivoj Gospe od zdravlja s istoimenom crkvom. Međutim, u planovima Gradske uprave još se ne nazire, riječi su jedne novinarke napisane 2014. godine. Naravno, sve to stoji i zato krećemo u realizaciju i tog projekta, najavio je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Prema riječima gradskog UO za graditeljstvo Darka Kasapa, europski projekt HERA pokazao se izvanrednim poticajem da se uz sve planirano obnovi i povijesni Trg tri bunara koji prema nekim informacijama datira iz 1570. godine. Naime, putem HERE omogućene su orto-foto snimke te utvrđivanje arhitektonskog i konzervatorskog stanja zadarskih bedema. Tako pilot projekt u okviru HERE sadržava uređenje zapuštenog Prolaza cara Augusta koji se nalazi uz Kapetansku kulu, rekonstrukciju i vraćanje starog sjaja Morskim vratima (Vratima sv. Krševana) i uređenje područja Malog Arsenala. Mali Arsenal je bio ustupljen umjetniku Josi Špralji, ali nije dobro iskorišten. Po rekonstrukciji to bi trebao biti izložbeni prostor, između ostalih i za umjetnika Špralju.

– Ti bunari uz povijesnu važnost trebali bi dobiti u današnjem realnom vremenu jedno ljepše, kvalitetnije i modernije uređenje. Na tom prostoru se upravo provodi poznati europski projekt HERA vrijedan osam milijuna kuna kroz koji su snimljeni bedemi u 3D sustavu, upravo se počelo s uređenjem i restauracijom Vrata sv. Krševana, a kroz taj projekt na uređenje će doći i Mali Arsenal te se skroz prirodno i logično nametnulo da se u tom kontekstu promišlja i o uređenju Trga tri bunara. Javni natječaj će upravo biti raspisan. Predmet nabave će biti izrada Projektnog uređenja Trga tri bunara u Zadru koji će obuhvatiti izradu Idejnog arhitektonskog projekta šire zone obuhvata i Izvedbeni arhitektonski projekt uže zone obuhvata, dakle sa svim pripadajućim instalacijama, strujom, vodom i kanalizacijom na području samog Trga, istaknuo je Kasap.

Procijenjena vrijednost je oko 200.000 kuna, a postupak javne nabave će upravo ovih dana krenuti u proceduru.

Za grad bogate povijesne baštine, koja je dobrim djelom obnovljena i uzdržavana, Trg tri bunara su sramotna pojava, koja je čini se nakon mnogih godina ipak konačno pokrenula one koji profesionalno moraju štiti kulturno nasljeđe našeg grada.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar