Uređuje se Trg tri bunara: Traže se Idejna rješenja putem postupka javne nabave

Istina je ono što su pisali neki mediji kako je Trg tri bunara prelijep zadarski detalj, na žalost sramotno zapušten. Ja se s tim slažem i ovo je dokaz da pratimo glas javnosti. Konzervatorska brige za prostor srednjovjekovnih bunara moguć je početak uređenja tog Trga na kojem su bunari sramotno zapušteni, a tzv. Trg pretvoren je u parkiralište s ugostiteljskom terasom. Na samom Trgu nalazi se kuća Bianchini koja ima povijesni značaj zadarske graditeljske prošlosti. Trg tri bunara trebao bi biti uređeni javni prostor uz Arsenal, današnji hotel Bastion i perivoj Gospe od zdravlja s istoimenom crkvom. Međutim, u planovima Gradske uprave još se ne nazire, riječi su jedne novinarke napisane 2014. godine. Naravno, sve to stoji i zato krećemo u realizaciju i tog projekta, najavio je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Prema riječima gradskog UO za graditeljstvo Darka Kasapa, europski projekt HERA pokazao se izvanrednim poticajem da se uz sve planirano obnovi i povijesni Trg tri bunara koji prema nekim informacijama datira iz 1570. godine. Naime, putem HERE omogućene su orto-foto snimke te utvrđivanje arhitektonskog i konzervatorskog stanja zadarskih bedema. Tako pilot projekt u okviru HERE sadržava uređenje zapuštenog Prolaza cara Augusta koji se nalazi uz Kapetansku kulu, rekonstrukciju i vraćanje starog sjaja Morskim vratima (Vratima sv. Krševana) i uređenje područja Malog Arsenala. Mali Arsenal je bio ustupljen umjetniku Josi Špralji, ali nije dobro iskorišten. Po rekonstrukciji to bi trebao biti izložbeni prostor, između ostalih i za umjetnika Špralju.

– Ti bunari uz povijesnu važnost trebali bi dobiti u današnjem realnom vremenu jedno ljepše, kvalitetnije i modernije uređenje. Na tom prostoru se upravo provodi poznati europski projekt HERA vrijedan osam milijuna kuna kroz koji su snimljeni bedemi u 3D sustavu, upravo se počelo s uređenjem i restauracijom Vrata sv. Krševana, a kroz taj projekt na uređenje će doći i Mali Arsenal te se skroz prirodno i logično nametnulo da se u tom kontekstu promišlja i o uređenju Trga tri bunara. Javni natječaj će upravo biti raspisan. Predmet nabave će biti izrada Projektnog uređenja Trga tri bunara u Zadru koji će obuhvatiti izradu Idejnog arhitektonskog projekta šire zone obuhvata i Izvedbeni arhitektonski projekt uže zone obuhvata, dakle sa svim pripadajućim instalacijama, strujom, vodom i kanalizacijom na području samog Trga, istaknuo je Kasap.

Procijenjena vrijednost je oko 200.000 kuna, a postupak javne nabave će upravo ovih dana krenuti u proceduru.

Za grad bogate povijesne baštine, koja je dobrim djelom obnovljena i uzdržavana, Trg tri bunara su sramotna pojava, koja je čini se nakon mnogih godina ipak konačno pokrenula one koji profesionalno moraju štiti kulturno nasljeđe našeg grada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...