Uspostavlja se suradnja između Zadra i mađarskog Terezvarosa

Polazeći od inicijative Veleposlanstva RH u Republici Mađarskoj i gradonačelnice VI. okruga glavnog grada Budimpešte Terezvarosa sklapa se Sporazum o uspostavi prijateljstva i suradnje Grada Zadra i VI. okruga Glavnog grada Budimpešte – Terezvarosa.

Uspostavlja se suradnja u područjima od zajedničkog interesa, a  osobito na području gospodarstva, trgovine, socijalne i  zdravstvene skrbi, obrazovanja i odgoja, kulture, sporta, turizma te zaštite okoliša.

Prijateljske veze razvijat će se potičući razmjene među građanima, utemeljene na ravnopravnosti i zajedničkom interesu, prijateljstvu i međusobnom razumijevanju, a u cilju poboljšanja kvalitete života građana naših gradova i osnaženja ideje demokracije i europskog jedinstva.

– IV. okrug grada Budimpešte smatra se glavnim gradom u glavnom  gradu, s  obzirom na njegov kulturni, spomenički i gospodarski  značaj. U tom okrugu nalaze se  važnije kulturno-umjetničke i znanstvene institucije te gotovo sva strana diplomatsko-konzularna predstavništva i neke međunarodne organizacije. S gradonačelnicom Zsofijom Hassay sam konkretno razgovarao o mogućnosti susreta i predstavljanja grada Zadra krajem lipnja 2015. odnosno u vrijeme vaše proslave Dana državnosti. Prijedlog je da izaslanstvo grada Zadra na čelu s gradonačelnikom dođe u Budimpeštu 28. lipnja. Drugi dan bio bi službeni posjet s gradonačelnicom i njenim suradnicima kada bi se mogao potpisati ovaj dokument. Također bi se mogla održati  gospodarska ili turistička prezentacija. Ured HTZ-a Budimpešte stoji na raspolaganju za sve oblike komunikacije i koordinacije. postoji mogućnost promotivne prodaje domaćih proizvoda na njihovoj tržnici. Slijedeći dan Veleposlanstvo bi organiziralo tradicionalni diplomatski prijem na kojem bi se Zadar predstavio gastronomski, kulturno-umjetnički, gospodarski i turistički, riječi su veleposlanika RH u Mađarskoj dr. Gordana Grlić Radmana upućene zadarskom gradonačelniku Kalmeti.

Dosadašnja suradnja s mađarskim gradovima i osobito s gradom-prijateljem Zadra, Szekesfehervarom, potaknula je porast broja posjetitelja iz Mađarske, kako turista,  tako i poslovnih ljudi. Zbližavanje s Terezvarosom trebalo bi doprinijeti ukupnom povećanju gospodarskih i drugih aktivnosti Zadra s Republikom Mađarskom.

Gradsko vijeće Terezvarosa donijelo je Odluku o  uspostavi suradnje s Gradom Zadrom 26.  ožujka 2015.  godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...