Više od 270 aktivnosti u sklopu “Hrvatska volontira”

Peta po redu Hrvatska volontira do sada je okupila više od 180 organizatora volontiranja koji su osmislili i prijavili više od 270 volonterskih aktivnosti na razini cijele Hrvatske. Volonteri iz preko 60 hrvatskih gradova sudjelovat će u različitim volonterskim aktivnostima kako bi svojim doprinosom potaknuli izgradnju sretnije i bolje zajednice.

Sukladno temi manifestacije, ove su godine djeca i mladi u velikom broju uključeni u različite aktivnosti kako bi volontiranjem stekli kompetencije koje će im koristiti za aktivno sudjelovanje u društvu, ali i za njihov osobni i profesionalni razvoj. Istraživanja o volonterstvu, akcije uređenja okoliša i stvaranje eko vrtova, radionice na temu volontiranja, kulinarstva, ekologije i izrade ukrasnih predmeta, aktivnosti promoviranja zdravog načina života, volontiranje na sajmovima i akcijama solidarnosti samo su neke od aktivnosti koje će se provoditi u sklopu Hrvatska volontira 2015.

Hrvatska mreža volonterskih centara i Mreža mladih Hrvatske organizatori su manifestacije Hrvatska volontira kojom se na nacionalnoj razini nastoji mobilizirati velik broj organizatora volontiranja i volontera kako bi se istaknuo ogroman značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva.

Hrvatska volontira ove će se godine održati od 18. do 23. svibnja 2015., a uključit će veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje će kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promovirati volontiranje.

Dobro je za tebe, dobro je za druge. Volontiraj!

Ovogodišnjom manifestacijom želimo podsjetiti sve nas koliko dobroga volontiranje donosi svakom pojedincu,  zajednici u kojoj živi, a time i društvu u cjelini. U našem društvu volonterstvo se puno (pre)više povezuje s davanjem i pomaganjem odnosno s humanitarnim i karitativnim radom. Točno je da volontiranje obuhvaća i humanitarni rad, ali ono ima puno šire značenje. Poznata izreka kaže „gladnom čovjeku nemoj dati ribu nego ga nauči da peca“. Volonteri jesu pomagači,  ali su oni i pokretači i nositelji pozitivnih promjena te graditelji zajednica u kojima se osnažuju pojedinci i ima sve manje  „gladnih“ i ranjivih.

Brojni su živi dokazi oko nas da se kroz volontiranje razvija niz osobnih i profesionalnih kompetencija koje nam osiguravaju bolje i lakše snalaženje u raznim poslovima i u našoj svakodnevnici. Volontiranjem stečene kompetencije potrebne su i korisne za aktivno sudjelovanje u društvu, veću zapošljivost te osobni razvoj.

Volontiranje = DAVANJE I PRIMANJE! Volontiranje je prekrasna ljudska aktivnost baš zato što kroz nju istovremeno dajemo i puno činimo za same sebe. Razvijamo vlastitu snagu i sposobnosti,  povezujemo se s drugim ljudima,  postajemo otvoreniji, stječemo kompetencije koje nam pomažu u traženju zaposlenja… zato nije teško reći: „Dobro je za tebe, dobro je za druge. VOLONTIRAJ!“

Manifestacija Hrvatska volontira provodi se u sklopu projekta “Prema punim potencijalima – Volontiranje osnažuje ljude i zajednice” čiji je nositelj Mreža mladih Hrvatske u partnerstvu s Volonterskim centrom Zagreb i Sveučilištem u Rijeci. Cilj projekta je doprinijeti socijalnoj i ekonomskoj koheziji u zajednicama diljem Hrvatske kroz uključivanje većeg broja volontera i podizanje kvalitete volonterskih programa unutar organizacija mladih i onih koji rade s mladima. Organizaciju i provedbu manifestacije podržavaju i donatori projekta: Europska unija koja financira projekt te Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Popis svih volonterskih aktivnosti koje će se održati u razdoblju od 18. – 23. svibnja 2015. možete naći na ovoj poveznici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...