Cestitka_Uskrs

Vlada priprema 150 milijuna kuna za tehnološke ideje

Vrlo često se sasvim opravdano kritizira inertnost vladajućih struktura kada je u pitanju pomoć startupovima na tehnološkom području, ipak, Ministarstvo poduzetništva i obrta ipak nastoji pomoći mladim kompanijama svojim angažmanom.

Ministar Gordan Maras je sasvim svojim suradnicima nedavno boravio u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je održao niz sastanaka s čelnicima Svjetske banke, američkog State Departmenta i još nizom predstavnika financijskih fondova i potencijalnim ulagačima u mlade, potentne startupove. Rezultat aktivnosti je dogovor o osnivanju venture capital fonda s kapitalom od 150 milijuna kuna, koji će biti namijenjen isključivo za hrvatske startupove. Radi se o fondu koji nastaje kao sinergija na relaciji privatni investitori-državna tijela, odnosno prema modelu takozvanog janov-privatnog-partnerstva. Namjera je, dakako, sasvim jasna, pomoći startupovima koji imaju ideju, potencijal i kvalitetu, ali u početnoj fazi razvoja nemaju dovoljno novčanih sredstava. Za ispunjenje tog plana koristit će se upravo sredstva venture capital fonda, kao i iskustva američkih investitora koji funkcioniraju na sličnom principu. Zato su predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta u SAD-u održali dvadesetak sastanaka, na kojima su nastojali definirati smjernice investiranja startupova.

Da ne bi sve ostalo samo na protokolarnim susretima, iako su i oni iznjedrili osnivanje fonda vrijednog 150 milijuna kuna, hrvatska delegacija posjetila je i međunarodni sajam INTEROP. Zapravo, nije ga samo posjetila, jer je na INTEROP-u jedan od izlagača bilo i Ministarstvo poduzetništva i obrta, koje je zajedno s agencijom Hamag-Bicro omogućilo hrvatskim IT tvrtkama predstavljanje na spomenutom sajmu. Riječ je o tvrtkama Mobilna informatika, Iki i Dobar kod iz Zagreba, Ademptio i Innovatio Proficit iz Splita te iTsoft iz Jastrebarskog. Sve troškove njihovog putovanja, predstavljanja i svih ostalih aktivnosti financirao je program Poduzetnički impuls, što je svakako potez vrijedan svake pohvale, jer brojnim startupovima je upravo taj prvi, prezentacijski korak vrlo često najveći problem, a ovakve aktivnosti u svladavanju početnih prepreka i te kako mogu pomoći. Naravno, idući korak je jednako važan, ako ne i važniji, jer iznos od 150 milijuna kuna, koliko je predviđeno u venture capital fondu svakako će dati vjetar u leđa brojnim hrvatskim startupovima…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...