ukupne štete procjenjene su na oko 1,7 milijardi kuna

Vlada u Gunji: Izvješća o obnovi na poplavljenom području

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Sjednica Vlade u Gunji počela je izvješćima ministara o sanaciji stanja na području Vukovarsko-srijemske županije nakon poplava koje su u svibnju prošle godine pogodile dio područja županjske Posavine.

U tim su poplavama dvije osobe smrtno stradale, na tisuće ljudi bilo je prisilno raseljeno, a ukupne štete procjenjene su na oko 1,7 milijardi kuna od kojih samo štete na objektima 1,2 milijarde kuna.

U poplavi koja je, nakon povijesno visoke razine vodostaja rijeke Save i puknuća savskog nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela 17. svibnja zadesila dio županjske Posavine, u cijelosti ili djelomično poplavljena su bila naselja Gunja, Rajevo Selo, Račinovci, Đurići, Posavski Podgajci i Soljani. U poplavi su smrtno stradale dvije osobe. Po podacima Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, štete su procjenjene na više od 7.500 objekata u iznosu većem od 1.2 milijardi kuna.

U vrijeme poplave svakodnevno je na ugroženom i poplavljenom području bilo oko 2000 pripadnika vojske, policije, vatrogasaca, Hrvatske gorske službe spašavanja, djelatnika Crvenog križa i volontera. Visokim vodostajem Save i poplavom je bilo ugroženo oko 35.000 stanovnika od kojih je evakuirano oko 13.000. Evakuirano je i oko 10.000 grla stoke.

Na stradalom području je do danas pokrenut postupak za obnovu 2204 poplavljenih kuća. Radovi na obnovi završeni su na 1557 poplavljenih kuća, a u tijeku je obnova njih 611. Vlasnicima kuća isplaćeno je 60 milijuna i 700 tisuća kuna bespovratnih sredstava, a do kraja travnja 2015., u obnovu zgrada javne namjene i obiteljskih kuća uloženo je više od 320 milijuna kuna.

Obnovljen je u cijelosti savski nasip te mjesta proboja kod Račinovaca i Rajevog Sela. Za opširnu sanaciju prometne infrastrukture predviđeno je i odobreno 95,3 milijuna kuna bez PDV-a. Pomoć u iznosu 37,5 milijuna kuna primila su 672 poljoprivredna proizvođača, a financijska podrška pružena je 61 poslodavcu za 308 radnika te 148 samostalnom obvezniku plaćanja doprinosa za što je isplaćeno 13.299.402,53 kn.

Sjednica Vlade u Gunji druga je Vladina sjednica na području županjske Posavine u manje od godinu dana. U cilju početka što brže obnove poplavljenih kuća i objekata, Vlada je 22. svibnja 2014. održala izvanrednu sjednicu u Županji te donijela niz odluka vezanih uz sanaciju šteta i obnovu. Hrvatski sabor donio je 18. lipnja 2014. godine Zakon o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije, a 3. srpnja 2014. donesen je i Program obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije.

Krajem travnja ove godine županjsku Posavinu posjetila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koju je s tijekom obnove upoznala ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritarš, koja redovito obilazi stradalo područje i nadgleda obnovu.

U najvećem naselju na tom području – Gunji, u kojoj živi više od 5.000 stanovnika, do sada se prema riječima načelnika te općine Hrvoja Lucića vratilo oko 1000 obitelji, odnosno oko 60 posto stanovnika

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar