Vlada u Gunji: Izvješća o obnovi na poplavljenom području

Sjednica Vlade u Gunji počela je izvješćima ministara o sanaciji stanja na području Vukovarsko-srijemske županije nakon poplava koje su u svibnju prošle godine pogodile dio područja županjske Posavine.

U tim su poplavama dvije osobe smrtno stradale, na tisuće ljudi bilo je prisilno raseljeno, a ukupne štete procjenjene su na oko 1,7 milijardi kuna od kojih samo štete na objektima 1,2 milijarde kuna.

U poplavi koja je, nakon povijesno visoke razine vodostaja rijeke Save i puknuća savskog nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela 17. svibnja zadesila dio županjske Posavine, u cijelosti ili djelomično poplavljena su bila naselja Gunja, Rajevo Selo, Račinovci, Đurići, Posavski Podgajci i Soljani. U poplavi su smrtno stradale dvije osobe. Po podacima Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, štete su procjenjene na više od 7.500 objekata u iznosu većem od 1.2 milijardi kuna.

U vrijeme poplave svakodnevno je na ugroženom i poplavljenom području bilo oko 2000 pripadnika vojske, policije, vatrogasaca, Hrvatske gorske službe spašavanja, djelatnika Crvenog križa i volontera. Visokim vodostajem Save i poplavom je bilo ugroženo oko 35.000 stanovnika od kojih je evakuirano oko 13.000. Evakuirano je i oko 10.000 grla stoke.

Na stradalom području je do danas pokrenut postupak za obnovu 2204 poplavljenih kuća. Radovi na obnovi završeni su na 1557 poplavljenih kuća, a u tijeku je obnova njih 611. Vlasnicima kuća isplaćeno je 60 milijuna i 700 tisuća kuna bespovratnih sredstava, a do kraja travnja 2015., u obnovu zgrada javne namjene i obiteljskih kuća uloženo je više od 320 milijuna kuna.

Obnovljen je u cijelosti savski nasip te mjesta proboja kod Račinovaca i Rajevog Sela. Za opširnu sanaciju prometne infrastrukture predviđeno je i odobreno 95,3 milijuna kuna bez PDV-a. Pomoć u iznosu 37,5 milijuna kuna primila su 672 poljoprivredna proizvođača, a financijska podrška pružena je 61 poslodavcu za 308 radnika te 148 samostalnom obvezniku plaćanja doprinosa za što je isplaćeno 13.299.402,53 kn.

Sjednica Vlade u Gunji druga je Vladina sjednica na području županjske Posavine u manje od godinu dana. U cilju početka što brže obnove poplavljenih kuća i objekata, Vlada je 22. svibnja 2014. održala izvanrednu sjednicu u Županji te donijela niz odluka vezanih uz sanaciju šteta i obnovu. Hrvatski sabor donio je 18. lipnja 2014. godine Zakon o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije, a 3. srpnja 2014. donesen je i Program obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije.

Krajem travnja ove godine županjsku Posavinu posjetila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koju je s tijekom obnove upoznala ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritarš, koja redovito obilazi stradalo područje i nadgleda obnovu.

U najvećem naselju na tom području – Gunji, u kojoj živi više od 5.000 stanovnika, do sada se prema riječima načelnika te općine Hrvoja Lucića vratilo oko 1000 obitelji, odnosno oko 60 posto stanovnika

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...