Vrdoljak lažirao natječaj i pogodovao ljudima bliskim Kukuriku koaliciji?

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak lažirao je natječaj za poticanje povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije i financijska sredstva dodijelio sebi bliskim organizacijama i jedinicama lokalne samouprave, ustvrdili su danas na press konferenciji HDZ-ovi Branka Juričev Martinčev i Gordan Jandroković. Svoje riječi potkrijepili su dopisima Ministarstva gospodarstva i zatražili da se o svemu očituje i premijer Zoran Milanović.

Kako je objasnila HDZ-ova Branka Juričev Martinčev, inače gradonačelnica Vodica, 9. veljače ove godine Ministarstvo gospodarstva raspisalo je javni poziv za poticanje povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

‘Naizgled je sve izuzetno transparentno, pozivaju se neprofitne organizacije da prijave projekte i kako bi se financirali projekti nove ekološke rasvjete i kako bi gradovi uštedjeli na računima električne energije i kako bi pojedine ulice koje nisu osvijetljene dobile novu rasvjete’, kazala je Juričev Martinčev.

Kao gradonačelnica Vodica i ona se prijavila na natječaj i svoju prijavu podnijela je već 11. veljače. Međutim, krajem ožujka stiže odgovor iz Ministarstva gospodarstv u kojem se kaže kako Povjerenstvo za provedbu javnog poziva nije ni razmatralo prijavu grada Vodice jer je fond sredstava bio iskorišten s 9. veljače, istim datumom kada je javni poziv objavljen.

Iako je sam podatak da su sredstva iskorištena na isti dan kada je javni poziv objavljen već zabrinjavajući, Branka Juričev Martinčev postavila je i zastupničko pitanje koje su organizacije dobile sredstva.

Ovih dana stigao je odgovor, i to iz istog Ministarstva gospodarstva. U njemu stoji kako je Povjerenstvo za provedbu javnog poziva resornom ministru predložilo 28 prijava kojima su odobrena sredstva, a te su prijave predavane od 10. do 17. veljače.

‘Kako je mogla biti razmatrana prijava koja je stigla 17. veljače i njoj su odobrena sredstva, kad one prijave koje su stigle 11. veljače nisu razmatrane jer su sredstva bila iskorištena još 9. veljače. Mi smo izigrani’, ustvrdila je HDZ-ova gradonačelnica Vodica.

Iako u HDZ-u ni danas ne znaju kojih je to 28 korisnika dobilo sredstva, uvjereni su da se pogodovali organizacijama bliskim Kukuriku koaliciji.

‘Ne samo da su muljali, varali i lažirali, nego su toliko neorganizirani u tome i toliko ih je briga i toliko su drski da iz jednog ministarstva stižu dva različita odgovora. To je dokaz da se pogodovalo osobama, poduzećima, jedinicama lokalne samouprave i neprofitnim udrugama koje su bliske ministru gospodarstva’, kazao je HDZ-ov Gordan Jandroković.

Podsjetio je da je prošli tjedan javnost mogla vidjeti snimku na kojoj ministar pravosuđa Orsat Miljenić dogovara zapošljavanje jedne članice SDP-a.

‘S jedne strane ministar pravosuđa želi pogodovati pri zapošljavanju, a s druge strane ministar gospodarstva pogoduje pri raspodjeli financijskih sredstava. Ovo nije više slučajnost nego je rezultat sustava. Radi se o sustavu, jedan za zapošljavanje, a drugi za dijeljenje financija. Hoće li i dalje predsjednik Vlade šutjeti ili će se očitovati?’ upitao je Jandroković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...