Zbog ovog sastojka osjećate želju za visokokaloričnom hranom

Fruktoza je voćni šećer, a uglavnom je konzumiramo kao dodatak procesuiranoj hrani.

Fruktoza ili voćni šećer može povećati želju za visokokaloričnom hranom, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu PNAS. Kako prenosi Time, znanstvenici su utvrdili da je fruktoza, koju uglavnom konzumiramo kao dodatak procesuiranoj hrani, povezana s aktivnošću u nekim dijelovima mozga koji procesuiraju nagrade.
Dobrovoljni sudionici istraživanja jedan su dan pili sok zaslađen fruktozom, a idući dan sok s glukozom, nakon čega su ih pitali koliko su gladni. Snimke mozga pokazale su veću aktivnost u tim dijelovima mozga kada su sudionicima pokazane slike hrane nakon što su konzumirali fruktozu nego u slučaju konzumacije glukoze.

Znanstvenici su sudionicima također pokazali slike visokokalorične hrane te su ih pitali žele li odmah dobiti hranu ili bi željeli dobiti novac, ali nešto poslije. Sudionici nakon konzumacije fruktoze bili su  skloniji odabiru hrane.

Prethodno ovogodišnje istraživanje pokazalo je da je fruktoza, u usporedbi s drugim vrstama šećera i zaslađivača, povezana s pogoršanim razinama inzulina i tolerancije na glukozu, što može prouzročiti stanje koje prethodi dijabetesu, štetno pohranjivanje masti, utjecati na markere za upalu te na visoki krvni tlak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...